Boverket har återigen fått uppdrag av regeringen att utreda frågan om individuell mätning på lägenhetsnivå i Sverige. Foto: Per Andersson
Regeringen kommer i nuläget inte att införa krav på installation av individuella mätsystem för värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter. Boverket har dock fått ett nytt uppdrag av regeringen att följa upp och fortsätta utreda om man i framtiden ska införa individuell mätning.
Det nya uppdraget är en uppföljning av de utredningar och slutsatser som Boverket på regeringens uppdrag redovisade i rapporterna "Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad" (rapport 2014:29) och "Individuell mätning och debitering i befintlig bebyggelse" (rapport 2015:34). Boverkets slutsats var då att man inte bör införa några krav på mätning på lägenhetsnivå.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Individuell mätning och debitering, IMD, är generellt inte kostnadseffektivt i befintliga byggnader. Det konstaterar Boverket i en ny rapport och föreslår därför att inga krav ska ställas på IMD. Efter årsskiftet ska regeringen ta ställning i frågan.
I ett brev till energiminister Ibrahim Baylan, uppmanar åtta branschorganisationer att regeringen ska gå på Boverkets linje och inte införa obligatoriskt krav på individuell mätning och debitering, IMD.
I en ny rapport föreslår Boverket att det inte, i något fall, ska krävas individuell mätning av värme, tappvarmvatten och kyla vid ny- och ombyggnation. Orsaken är att det inte är kostnadseffektivt.
Riksdagen har beslutat att förlänga den tillfälliga regleringen om tidsbegränsade bygglov. Detta för att fortsatt kunna möta det växande behovet av bostäder.
Söktrycket på den kommunala energi- och klimatrådgivningen är rekordhögt. År 2022 ökade antalet rådgivningar med drygt 80 procent jämfört med året innan, visar Energimyndighetens uppföljning.
Att en bostadsrättsförening blir kapad har blivit vanligare. Av de bostadsrättsföreningar som blir utsatta för brott saknas ofta ekonomisk och juridisk kompetens i styrelsen. Sveriges Bostadsrättscentrum tipsar om vad man som brf bör vara vaksam på.