Bristande kommunikation kostar årligen åtskilliga miljarder i både produktion och förvaltning inom samhällsbyggnad. Det nya klassifikationssystem CoClass kan till stor del lösa detta problem. Efter interna och externa remisser lanserar Svensk Byggtjänst det nya systemet i höst.
Svensk Byggtjänst och BIM Alliance har lagt grunden till projektet BSAB 2.0 där CoClass utvecklats. Initiativtagare till projektet är även Trafikverket, Samverkansforum för statliga byggherrar och förvaltare, PEAB, BEAst, Swedavia, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Stockholms Läns Landsting (SLL) Trafikförvaltningen.
Under nästan ett och ett halvt år har drygt 150 specialister i ett 15-tal grupper arbetat med utvecklingen av CoClass.
– CoClass kommer successivt att ersätta det nuvarande klassifikationssystemet BSAB 96. Man kan säga att CoClass är ett nytt, bättre och mera innehållsrikt BSAB, förklarar Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.
– CoClass är helt anpassat till digital modellering och en vital del i förverkligandet av den fulla potentialen hos BIM (Building Information Modelling). Systemet innehåller beskrivningar för objekt, egenskaper och aktiviteter i hela livscykeln för både hus och anläggningar. Det blir ryggraden för kommunikation mellan alla aktörer genom bygg- och förvaltningsprocessen – från idé till rivning.
Landets ledande offentliga byggherrar har i en avsiktsförklaring åtagit sig att implementera CoClass.
Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon ser en stor potential i systemet:
– Det nya klassifikationssystemet, CoClass, kan bidra till att uppfylla Trafikverkets mål för ökad produktivitet. Systemet blir en bärande del i den fortsatta digitaliseringen av bygg- och förvaltningsprocessen, och kan effektivisera hela branschen. Vi räknar med att påbörja implementeringen av systemet inom Trafikverket under hösten 2016. Målet är att vi år 2018 fullt ut ska ställa krav på våra leverantörer att använda det nya systemet.
CoClass har utifrån svenska behov anpassats till aktuella ISO- och ISO/IEC-standarder. Detta betyder att systemet kan bidra till internationaliseringen genom kopplingar till andra länders klassifikationssystem. CoClass kommer även att översättas till en engelsk version.
CoClass har finansierats av Svensk Byggtjänst tillsammans med en rad branschaktörer samt med utvecklingsstöd från SBUF (Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond) och innovationsprogrammet Smart Built Environment med Formas, VINNOVA och Energimyndigheten som finansiärer. Många företag och organisationer har bidragit med kostnadsfria arbetsinsatser.