Varan har lagts till i varukorgen
Webbportal ska öka kunskap om väderskydd
Arbetsmiljö 7 jun 2016
väderskydd
Ofta brister kunskaperna om hur man bäst skyddar byggen mot regn och blåst, enligt en studie. Foto: vaderskydd.nu
En studie som kom nyligen visar att många byggherrar väljer bort tillräckligt väderskydd. I långa loppet kan det stå dem dyrt. Det hävdar skaparna av en ny webbportal som ska öka kunskapen om väderskyddat byggande.

Det var i april som företaget Layher presenterade en studie om byggbranschens användning av väderskydd. Resultatet utgick från en webbenkät.

I enkäten som riktade sig till bland annat byggherrar och entreprenörer ställdes frågor om väderskydd i byggprocessen. Svaren vittnade om att skyddet ofta prioriteras bort.­

nikolaj-murikoff Nikolaj Murikoff, vd på Layher

­– Allteftersom väderskyddat byggande blivit mer etablerat har det motstånd som tidigare funnits inom entreprenörsledet skiftat till ett positivt mottagande. Trots detta används väderskydd fortfarande endast i en begränsad andel av de byggprojekt som genomförs, säger Nikolaj Murikoff, vd på Layher och den som tog initiativet till studien.

Bristande kunskap

Ett av de största hindren är bristande kunskap, enligt resultatet från svaren. Över 60 procent uppgav att de har begränsad eller ingen kunskap om vilka krav som ställs på väderskydd vid olika typer av upphandlingar.

Med studien som utgångspunkt har initiativtagarna nu skapat en webbportal. På portalen är det tänkt att man ska kunna hitta vägledning, information och tips om metoder för att klara hårt klimat genom hela byggprocessen.

Projektet har drivits i samarbete med organisationen Byggherrarna där Tommy Lenberg är vd.

tommy-lenberg Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna

– ­Att bygga med väderskydd medför kostnader men om man tittar på de belopp som fuktskador ger så kanske det ändå är något man bör överväga, säger Tommy Lenberg.

Fler fördelar

Han pekar även på fler fördelar. Exempelvis är det en arbetsmiljöfråga att kunna jobba under hyfsat torra förhållanden, menar Tommy Lenberg.

– Vi rekommenderar inte den ena eller andra metoden men vi vill gärna uppmärksamma att det här finns.

Även om det blir en kortsiktig kostnad så finns det pengar att tjäna in, menar han. Inte minst eftersom väderskyddet gör det möjligt att fortsätta produktionen även om det blåser och regnar.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Produktion Säkerhet- och larmsystem Renoveringar
Fackområden

Anläggning Husbyggnad Renovering
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial