Lagom till månadsskiftet börjar de nya reglerna gälla. Det handlar om BBR 23 som innebär ett flertal ändringar av Boverkets byggregler.
Syftet med många av ändringarna är främst att förtydliga sådant som kan upplevas som oklart idag, enligt Kerstin Hannrup som är utredare på Boverket.
– En del är saker som vi tidigare har haft på vår kunskapsbank men som nu fått mer av formell status i form av föreskrifter eller allmänna råd, säger Kerstin Hannrup.
Bland annat finns nyheter i första avsnittet som handlar om ombyggnad och ändring av byggnad. Här handlar det inte om höjda krav. I stället är de nya reglerna tänkta som förtydlinganden som ska ge en mer enhetlig tillämpning.
Det rör sig exempelvis om vilka krav som gäller vid ombyggnad samt vad som faktiskt menas med "ändrad användning" och "tillbyggnad".
Även det så kallade förvanskningsförbudet förtydligas. En del allmänna råd stryks eftersom de endast upplyser om vad som gäller enligt lag och förordning.
I avsnitt tre finns ändringar i fråga om småbostäder i grupp för till exempel nyanlända eller ungdomar. Förändringarna innebär att flera boende kan dela på gemensamma utrymmen som till exempel kök. Detta har tidigare bara varit möjligt för studentbostäder.
Nu kan alla bo på korridor
– Nu kan alla bo på korridor och det är alltså inte bara studenter som har den förmånen. Tanken är att underlätta möjligheterna för personer som normalt kan ha det svårt att komma in på bostadsmarknaden, säger Kerstin Hannrup.
De här reglerna ska även ge lägre kostnader. Boverkets utredning visar att den nya modellen kan ge besparingar på uppåt 150 000 kronor per bostad, jämfört med om samtliga funktioner funnits i varje lägenhet.
I avsnitt fem görs ändringar som handlar om brandskydd för förskolor som bedrivs på obekväm arbetstid, så kallat nattis. Verksamheten ska nu ha samma brandskydd som barnomsorg under dagtid men med ett antal kompletteringar.
Bland annat ska det finnas ett automatiskt brand- och utrymningslarm, samt nödbelysning. Reglerna kring brandcellsindelning ändras också något.
Det är inte bara de förändrade byggreglerna som träder i kraft den 1 juli. Från samma tidpunkt gäller även nya föreskrifter och allmänna råd för tillfälliga anläggningsboenden, ATA, vilket Svensk Byggtjänst berättat om tidigare.
Parallellt har det även beslutats att övergångsbestämmelserna för bly i tappvatten förlängs till den 1 juli 2017.