Varan har lagts till i varukorgen
Första utomhuskontoret i Sverige invigt
Arbetsmiljö 13 jun 2016
utomhuskontor_740x413_jonas-ljungdahl
Steget efter aktivitetsbaserade arbetsplatser i kontor är utekontoret. Här kan man både arbeta koncentrerat och ha möten ute i det fria med tillgång till WiFi och el. Foto: Jonas Ljungdahl
Fastighetsbolaget Norrporten testar ett helt nytt koncept för kontorshyresgästerna i Företagsstaden I11 i Växjö. Ett utomhuskontor, WorkOUT, inrett för både koncentrationsarbete och möten i den fria naturen.

Sveriges första utomhuskontor på 300 kvadratmeter, som är uppdelad i olika rum och har plats för max 80 personer, har invigts. Det har kostat två miljoner kronor att bygga. Tanken är att samtliga 90 hyresgäster på området ska kunna boka platsen för att genomföra möten och för dagligt arbete.

Aktivitetsbaserat arbetssätt

En tydlig trend inom dagens kontorsutveckling är så kallat aktivitetsbaserat arbetssätt där den enskilde medarbetaren väljer plats för arbete efter arbetsuppgift. De öppna kontorslösningarna med ett skrivbord per person byts mot varierade kontorsmiljöer att välja mellan. Norrporten anser att ett naturligt nästa steg kan vara arbete utomhus.

Arbetsplatserna i Växjöprojektet stödjer enskilt arbete likväl arbete tillsammans med andra. Arbetsplatserna har en varierad ergonomi och det finns tillgång till WiFi och el. Allt är paketerat i en design som förhoppningsvis väcker kreativitet och nya tankar.

– På de olika arbetsplatserna finns laddstolpar, olika formationer beroende på om man vill sitta och gunga, sitta och läsa i en bänk eller det bokningsbara konferensrummet med glastak och solceller som ger ström till laddstolparna, säger Jenny Runegård marknadsområdeschef Norrporten Växjö.

Många testade på invigningen

Vid invigningen i Växjö passade många av områdets hyresgäster på att känna efter hur det är att arbeta utomhus.

– Den här arbetsplatsen är tänkt att fungera som ett komplement till de kontorsmiljöer som våra hyresgäster sitter i. Då fungerar det utmärkt att arbeta utomhus en dag då solen lyser och fåglarna kvittrar, säger Åsa Hansson kommunikationschef Norrporten.

– Det fina med att arbeta utomhus är att kunna ta vara på de fina och soliga dagarna och sitta ute och jobba. Det är inte många dagar men att verkligen ha möjlighet att göra det känns fantastiskt bra, säger hyresgästen Ulla Lindström.

Forskning stödjer idén med utomhuskontor

Arbetslivsforskaren och docenten i sociologi på Stockholms Universitet, Susanna Toivanen menar att tidigare forskning visar på att vistas utomhus bidrar till en bättre hälsa oavsett vilket väder som råder.

– Jag skulle vilja påstå att de är ännu viktigare att vistas ute på vinterhalvåret när vi har ont om ljus. Dagsljusexponeringen behöver utökas på vintern och då är det bra att komma ut. Det kan bli väldigt effektiva möten om det är riktigt kallt ute, säger Susanna Toivanen och skrattar.

I projektet WorkOUT har Norrporten samarbetat med möbelföretaget Nola och Gestalt Arkitektur.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Utemiljö
Fackområden

Anläggning Förvaltning
Fler nyheter