Intresset för en framtida höghastighetsjärnväg genom Sverige är mycket stort. Det märktes under det seminarium som hölls av Sverigeförhandlingen under Almedalsveckan. Arrangemanget var fyllt till sista ståplats.
Regeringens förhandlare HG Wessberg kunde inleda seminariet med att presentera en nyhet.
– Vi har nu lagt vår rekommendation till regeringen att man bör göra en tidig byggstart på sträckan mellan Järna och Jönköping, sa HG Wessberg på seminariet.
Enligt honom bör arbetet sätta igång redan nästa år. Detta eftersom sträckan kommit relativt långt i planeringen och dessutom är gemensam för hela det föreslagna systemet.
Tanken är att dragningen tidigt ska knyta ihop Norrköping, Linköping, Tranås och Jönköping i en gemensam arbetsmarknadsregion.
– Det är en väldigt, väldigt bra start.
Det var i februari som Sverigeförhandlingen inledde sina diskussioner om höghastighetståg med berörda kommuner. Nu finns överenskommelser med samtliga.
En stor del av utvecklingen kommer utanför storstäderna
Parterna är överens om var stationerna ska ligga, hur många bostäder kommunerna ska bygga som motprestation samt hur deras medfinansiering ska se ut.
Målet var 100 000 nya bostäder. I den delrapportering som Sverigeförhandlingen lämnat till regeringen finns 110 220 bostäder, storstadsområdena borträknat. Det berättar Katarina Håkansson Boman som också förhandlar åt regeringen.
– Det här visar att en stor del av utvecklingen kommer utanför storstäderna, säger hon.
Enligt Trafikverkets senaste kalkyl ligger den totala kostnaden för höghastighetsjärnvägen på ungefär 230 miljarder kronor. Mellan ändpunkterna Stockholm och Göteborg skulle restiden bli knappt två timmar. Stockholm till Malmö skulle ta ungefär två och en halv timme.
Sverigeförhandlingen beräknas vara helt färdig med sin redovisning i slutet på 2017. Året därpå ska riksdagen fatta beslut och till 2035 kan bygget vara färdigt.