Varan har lagts till i varukorgen

Regeringens besked om miljardsatsningen

Renoveringar 4 jul 2016
ragsved
Bra men kunde varit bättre, menar aktörer i branschen om regeringens renoveringsstöd. Foto: Roland Levander/Mostphotos
1 miljard med fokus på energieffektivisering, utemiljöer och skydd mot ”orimliga hyreshöjningar”. Så lyder beskedet om stöd för renoveringsåtgärder. Marie Linder, Hyresgästföreningen, och Madeleine Nobs, NCC, kommenterar.

I fredags gav bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson besked om pengarna till renovering och energieffektivisering som aviserades i 2016 års budgetproposition. En miljard kronor ska gå till renovering och energieffektivisering av hyresbostäder i områden med socioekonomiska utmaningar och till utemiljöerna runt dem.

Vill skynda på renoveringar

– Vi vill skynda på renoveringen av bostadsområden som är slitna och under lång tid har varit eftersatta. Med detta stöd stimulerar vi fastighetsägare att öka takten med att förbättra boendemiljön och underlätta omställningen till ett energisystem baserat på förnybar energi. Vi vill även skydda hyresgästerna mot orimliga hyreshöjningar, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Beräknar utifrån sparade kWh

800 miljoner kronor av det totala stödet går till en energieffektiviseringsdel och en renoveringsdel för 2016. För att fastighetsägaren ska få pengar för energieffektivisering måste renoveringen leda till en 20-procentig sänkning av energiförbrukningen. Detta beräknas utifrån sparade kWh.

Stödet för renoveringen beräknas som 20 procent av renoveringskostnaden. Detta går direkt till hyresgästerna genom att ”krona för krona” ska användas till hyresrabatter under en 7-årsperiod.

”Krävs betydligt mer”

marie-linder Marie Linder

– Det är bra att regeringen ser problemet med hyresgästernas utsatthet och brist på inflytande vid renoveringar, kommenterar Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

– Renoveringsmiljarden är ett bra första steg men det kommer krävas betydligt mer för att nå verklig förändring.

- Renoveringsmiljarden är därför ett bra första steg men det kommer krävas betydligt mer för att nå verklig förändring. Det är viktigt att det också finns ett bredare hållbarhetsfokus i de renoveringar som sker.

Utemiljösatsning avgörande

Utemiljöstödet på 200 miljoner kronor ska bidra till attraktiva, funktionella, jämställda och trygga utemiljöer. Aktivitet och social gemenskap är ledorden.

madeleine_nobs_900x333 Madeleine Nobs
Det är risk för att det blir huggsexa. Det hade gett bättre effekt om pengarna hade fördelats mellan några öronmärkta, specifika projekt.

Madeleine Nobs, ansvarig för hållbar renovering på NCC Sverige, som länge engagerat sig i att lyfta just utemiljöfrågorna i samband med upprustning av bostadsområden, säger så här om stödet:

– Det är mycket bra att det finns ett uttalat fokus på utemiljöerna. De är avgörande i om man ska lyckas med en hållbar renovering av hela områden. Det handlar om att skapa trygghet så man vill och vågar vara utomhus, vilket i sin tur är en fråga om hälsa. Nästa steg omfattar hela ekosystemet med bland annat dagvattenhantering.

Kan bli huggsexa

– Regeringens beslut är bra men det är ändå för lite och risk för att det blir huggsexa om pengarna. Jag tror det hade gett bättre effekt om pengarna hade fördelats mellan några öronmärkta, specifika projekt som sedan kunde vara föregångare och bra exempel.

OM Renoveringsstödet

Boverket räknar med att 26 000 byggnader kan ansöka om stödet. Länsstyrelsen beslutar och Boverket sköter utbetalningarna.

Fastighetsägaren ansöker om stöd hos länsstyrelsen i det län som fastigheten är belägen.

1 juli 2016: Stödet för upprustning av utemiljöer träder i kraft

1 oktober 2016: Stödet för energieffektivisering och renovering träder i kraft

Källa: Näringsdepartementet
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Energi Underhåll Bostäder Utemiljö Hållbarhet
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

OM Renoveringsstödet

Boverket räknar med att 26 000 byggnader kan ansöka om stödet. Länsstyrelsen beslutar och Boverket sköter utbetalningarna.

Fastighetsägaren ansöker om stöd hos länsstyrelsen i det län som fastigheten är belägen.

1 juli 2016: Stödet för upprustning av utemiljöer träder i kraft

1 oktober 2016: Stödet för energieffektivisering och renovering träder i kraft

Källa: Näringsdepartementet
Fördjupningsmaterial