Varan har lagts till i varukorgen
Gödslar gröna tak med återvunnet material
Utemiljö 20 jul 2016
gronatak
De gröna taken i MKB:s fastighetsbestånd är på småhus som miljöhus, entrétak och cykelgarage. Foto: MKB
MKB testar ett nytt gödningsmedel på gröna tak som är tillverkat av restprodukter från reningsverk och från stålindustrin.

För flera år sedan började MKB Fastghets AB aktivt att anlägga gröna tak på småhus som miljöhus, entrétak och cykelgarage. Idag har man drygt 9 500 kvadratmeter gröna tak runt om i landet.

– Det är något vi planerar att fortsätta med där det passar även i framtiden. Det är snyggt att titta på, bra för biologisk mångfald och syreproduktion samt att det tar hand om en del dagvatten, säger Angelica Persson, miljösamordnare på MKB i ett pressmeddelande.

Enkla att underhålla

Gröna tak är i nästintill underhållsfria. Det enda som krävs i form av skötsel är att rensa takrännor och byta sticklingar. För att taken ska frodas och blomma vill MKB nu testa att tillföra en ny typ av miljövänlig gödning.

– Vi ska använda det i sommar och sedan igen 2018, och därefter kommer vi att utvärdera hur väl det fungerar, berättar Angelica Persson.

Gödningen innehåller fosfor

Det återvunna gödningsmedlet innehåller fosfor som har utvunnits ur rötrester från reningsverk och kväve från restprodukter från stålindustrin. Att all kväve och fosfor i produkten är till 100 procent återvunnen minskar energibehovet i tillverkningen och minskar klimatpåverkan.

– Förutom att miljövinsten känns bra så är prisskillnaden väldigt liten, säger Angelica Persson. Vi hoppas att detta ska ge goda resultat med blomstrande tak så att vi i fortsättningen kan gödsla alla våra gröna tak miljövänligt.

Bevaka ämnen i artikeln

Utemiljö Bostäder Miljö
Fackområden

Anläggning Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter