Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Bostadsbyggande glödhett i Almedalen
De pekade ut trösklarna för 700 000 bostäder
Bostäder 5 jul 2016
sb-seminarium-webb
Johan Löfstrand (S) och Robert Hannah (L) fick svara på frågor under seminariet. Foto: Viktor Ginner
Kompetensförsörjning och miljöbalken hör till de största trösklarna för 700 000 nya bostäder. Det konstaterades vid Sveriges Byggindustriers seminarium under Almedalsveckan.

Att bostadsbyggande är ett av de absolut hetaste ämnena under årets Almedalsvecka råder det ingen tvekan om. Evenemangen och seminarierna på temat avlöser varandra. Bokstavligen.

På måndagsmorgonen var det Sveriges Byggindustriers tur att samla expertis för att diskutera. Är det överhuvudtaget möjligt att nå målet om 70 000 nya bostäder? Det var frågan som ställdes och få av deltagarna var beredda att svara tvärsäkert ja.

– Framförallt blir det svårt att få arbetskraften att räcka till, sa Lars Tullstedt, nationellt ansvarig för kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier.

Ökad bemanning krävs

Enligt honom behövs en ökad bemanning på ungefär 40 000 personer årligen under en tioårsperiod framöver om målet ska nås. Idag är tillflödet från utbildningarna ungefär 15 000 per år. Bristen syns bland allt från elektriker och vvs-montörer till byggnadsingenjörer, enligt Lars Tullstedt.

Som lösning pekar han bland annat på att fler ges kortare vuxenutbildningar. Ytterligare åtgärder är att ta tillvara på invandrad kompetens och hjälpa till med språk och kunskap om svenska byggarbetsplatser, enligt Lars Tullstedt.

Miljöbalken fick skäll

Och det var fler bekymmer som identifierades under seminariet. Bland de riktigt stora bovarna i dramat finns Miljöbalken, hävdade Nancy Mattsson, chef för projektutveckling på JM Bostad.

– Vi har ägnat otroligt mycket tid åt att titta igenom regelverket för plan- och bygglagen men det som hela tiden skapar stopp i processen är miljöbalken.

Hon hänvisade till fall där snäva bedömningar från mark- och miljödomstolen hindrat bostäder på grund av såväl strandskydd som buller från förskolor. Det är dags att se över lagstiftningen, enligt Nancy Mattsson.

– Miljöbalken får inte slå sönder ett rationellt och bra bostadsbyggande.

Politiker deltog

Med på seminariet var även två representanter från Sveriges riksdag. Från Socialdemokraterna fanns Johan Löfstrand och från Liberalerna Robert Hannah, vilka båda deltagit i de numera skrotade bostadssamtalen över blockgränserna.

Robert Hannah pratade bland annat om att processen fram till byggstart behöver bli kortare.

­– En asylansökan kan överklagas två gånger medan ett byggärende kan överklagas fyra. Det är inte rimligt. Menar vi politiker allvar med att vi vill ha fram de här bostäderna måste vi peka med hela handen och tala om vad det är som gäller.

Infrastruktur bland åtgärderna

Hans politiska motståndare höll med om detta men ville även se andra åtgärder. Johan Löfstrand påpekade exempelvis att infrastrukturprojekt som Stockholmsbågen och Sverigeförhandlingen har betydelse.

– I grund och botten handlar det om att ett områdes attraktivitet ökar den dagen det finns goda transporter. De värdeökningar som sker måste tas tillvara och användas för att få igång bostadsbyggandet.

Bland övriga önskemål under seminariet fanns att se över det kommunala planmonopolet samt att skapa ökad rörlighet på bostadsmarknaden genom förändrade uppskovsregler. Även införande av fastighetsskatt som ett sätt att få fart på flyttkedjorna kom på tal.

 

Fördjupningsmaterial

FAKTA De deltog i diskussionerna

Johan Löfstrand, riksdagsledamot, Socialdemokraterna

Robert Hannah, riksdagsledamot, Liberalerna

Ola Månsson, vd, BI

Nancy Mattsson, chef projektutveckling, JM Bostad

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, BI

Maria Brogren, energi- och miljöchef, BI

Lars Redtzer, ansvarig infrastruktur, BI

Lars Tullstedt, expert kompetensförsörjning, BI

Johan Deremar, nationalekonom, BI

Källa: Sveriges Byggindustrier
Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Bestämmelser Miljö Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning El & Tele Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial

FAKTA De deltog i diskussionerna

Johan Löfstrand, riksdagsledamot, Socialdemokraterna

Robert Hannah, riksdagsledamot, Liberalerna

Ola Månsson, vd, BI

Nancy Mattsson, chef projektutveckling, JM Bostad

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, BI

Maria Brogren, energi- och miljöchef, BI

Lars Redtzer, ansvarig infrastruktur, BI

Lars Tullstedt, expert kompetensförsörjning, BI

Johan Deremar, nationalekonom, BI

Källa: Sveriges Byggindustrier