Varan har lagts till i varukorgen
Dataspel för stadsutveckling testas
Samhällsplanering 26 jan 2016
cities-skyline-workshop-webb
Ett flertal studenter deltog nyligen i en workshop på Openlab vid KTH i Stockholm. Ett nytt dataspel testades som ett verktyg för medborgardialog och stadsutveckling inom Svensk Byggtjänsts projekt Mina Kvarter. Foto: Jörgen Hallström
Dataspelet Cities: Skylines från Paradox Interactive har snabbt blivit en global succé med över två miljoner sålda licenser. Under lördagen testades spelet som ett nytt verktyg för medborgardialog och stadsutveckling inom Svensk Byggtjänsts projekt Mina Kvarter.

Ett 50-tal studenter, forskare, samhällsbyggare och engagerade medborgare deltog i workshopen som ägde rum på Openlab vid KTH i Stockholm.

Som testområde användes den nya miljöprofilerade stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Stadsdelen har i samverkan med Stockholms stad byggts upp som en modell i spelet. Frågeställningen som stod i centrum under workshopen gällde hur man kan utveckla framåtriktade trafiklösningar i området.

Inspiration till Mina Kvarter

Resultatet blev en rad intressanta idéer både kring hur spelet Cities: Skylines kan användas i stadsutveckling och medborgardialog, och hur framtidens trafik i Norra Djurgårdsstaden skulle kunna utformas på ett hållbart och innovativt sätt.

– Vi är mycket nöjda med resultatet och de många intressanta och inspirerande möten och samtal om stadsplanering som uppstod mellan personer med vitt skilda kompetenser och bakgrunder. Svensk Byggtjänst fick med sig massor av inspiration till projektet Mina Kvarter, där vi använder dataspelen Minecraft och nu Cities: Skylines för medborgardialog och stadsutveckling, säger projektledare Jörgen Hallström.

Utveckling och anpassning

Under våren kommer arbetet med att utveckla och anpassa användandet av dataspelet Cities: Skylines för medborgardialog och stadsutveckling att fortsätta i samverkan mellan Svensk Byggtjänst och Paradox Interactive – företaget bakom spelet. Planen är att fortsätta använda Norra Djurgårdstaden som testområde i samråd med Stockholms stad.

Bevaka ämnen i artikeln

Samhällsplanering Vägar och gator
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter