Varan har lagts till i varukorgen
Debatt

Ökat träbyggande räddar klimatet

Arne Olsson 27 jan 2016
VD, Folkhem
Naturligtvis är klimatfrågan väldigt komplex men i mångt och mycket handlar det inte om det utan om oss. Inte om de som producerar, utan om oss som konsumerar.

Ungefär åtta timmars flygresa bort ligger många av de länder som dagligen utpekas som världens stora miljöbovar av våra politiker och av media. En nivå på okunskap som inte känns värdigt för ett så kallat utvecklat samhälle.

Naturligtvis är klimatfrågan väldigt komplex men i mångt och mycket handlar det inte om det utan om oss. Inte om de som producerar, utan om oss som konsumerar. Visst känns det tråkigt, men om vi inte gör något, vilken rätt har vi att kräva att andra ska avstå.

I flera decennier har diskussioner pågått om att vi håller på att göra slut på jordens resurser och samtidigt fördärvar vi dessutom vårt klimat och gör det svårare och svårare för hela nationer att se en framtid från den ljusa sidan. På bara några hundra år kommer vi att lyckas med något som ingen generation före oss ens kunnat ana att det skulle vara möjligt! Nu pratar vi inte om vad som händer om 500 år utan vad som kommer att drabba våra barn, dina och mina barn, det är NU det gäller.

Ja visst ja, flyget, vårt dåliga samvete. Flyget som släpper ut hälften så mycket växthusgaser som cementindustrin, 2,5 procent mot 5 procent av alla utsläpp.

Flyget som ständigt försöker hitta lösningar för att minska sina utsläpp medan andra branscher tuggar på som vanligt. När ska vi vakna och förstå att vi måste börja tänka framåt? I hundra år har betongbyggandet varit med och utvecklat vårt samhälle, men det har kostat kan vi konstatera nu. Rent slentrianmässigt får människor utan ansvar bara fortsätta att ta katastrofala beslut.

Vad gör vi när kalkstenen, sanden och andra material börjar ta slut? Frågan har antagligen bara ett svar – börjar använda trä igen. Men varför vänta? Av alla resurser på vår jord är våra skogar det enda förnyelsebara, allt annat kommer förr eller senare att ta slut. Ju snarare vi inser det och använder och prioriterar bland det som finns på ett intelligent och genomtänkt sätt så kanske vi kan skapa oss tid att göra något åt en framtida katastrof, en framtid som antagligen är närmare än vad vi förstår.

Som sagt åtta timmar bort, med flyg, finns ett stort land i öster och ett i väster som redan förstått och nu bestämt sig för att göra det nästan onämnbara, börjat använda våra skogar.

I september undertecknades ett direktiv för ökat träbyggande i Kina av deras bostadsminister och i USA avgjordes en tävling om höga hus i massivträ som genomförts på initiativ av Vita Huset i Washington. Vinnare i tävlingen blev ett 10-våningshus i New York och ett 12-våningshus i Portland, allt för att försöka göra något positivt i klimatfrågan.

När får vi uppleva samma beslutsmässighet av politiker i vårt eget land?

OM Arne Olsson

Arne Olsson har varit VD på Folkhem sedan 2002. Folkhem bygger bostäder under ledorden omtanke, funktion, kvalitet och skönhet, med ett starkt fokus på miljö- och klimatfrågor.

Numera är Folkhems filosofi att all byggnation ska utföras i trä. Skälet är att det då blir det lilla företagets bidrag till att klara världens stora klimatfråga, koldioxidutsläppen.

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Miljö Produktion Konstruktion
Fackområden

Husbyggnad
Fler debattartiklar

Fler nyheter

OM Arne Olsson

Arne Olsson har varit VD på Folkhem sedan 2002. Folkhem bygger bostäder under ledorden omtanke, funktion, kvalitet och skönhet, med ett starkt fokus på miljö- och klimatfrågor.

Numera är Folkhems filosofi att all byggnation ska utföras i trä. Skälet är att det då blir det lilla företagets bidrag till att klara världens stora klimatfråga, koldioxidutsläppen.