Varan har lagts till i varukorgen

Nordisk strategi ska lyfta renoveringsfrågorna

Renoveringar 15 jan 2016
nordiska-flaggor
En nylanserad strategi ska ge NCC en detaljerad helhetssyn över bland annat renoveringsssituationen i samtliga nordiska länder. Foto: Mostphotos
Sedan årsskiftet arbetar NCC efter en nordisk strategi för att skapa kunskapsmässiga synergieffekter inom koncernen. För området renovering innebär detta stora möjligheter.

– Vi har jobbat intensivt med renoveringar i snart ett decennium och vi ser att det är en allt större marknad för oss i alla nordiska länder. Därför är vår nya nordiska strategi en välkommen satsning. Det säger Erik Vibe Pedersen på NCC Building Danmark, där företaget strax innan nyår skrev under avtalet på sin hittills största renoveringsorder.

Jobbar om husen

Han får medhåll av sin svenska kollega Madeleine Nobs, ansvarig för renovering på NCC Building Sverige.
– Det nya strategiska arbetet kommer att ge oss en omfattande och detaljerad insyn i förhållandena för renoveringssituationen i hela Norden. Det är mycket positivt. I kraft av vår storlek, både resurs- och kompetensmässigt, kan vi även bidra i politiska frågor kring ekonomiska lösningar och marknadsförutsättningar, menar Madeleine Nobs som redan under förra året lyfte fram nya trender inom renoveringsbranschen.

– Vi ser allt fler projekt som fokuserar på hållbarhet. Att renovera är att arbeta hållbart, liksom att konvertera istället för att riva. Det finns en tydlig trend att ”jobba om” husen i allt större utsträckning framöver för att kunna använda dem länge.

Kraftsamlar kring kunskap

Den gemensamma strategin kommer för renovering främst att handla om att kraftsamla kring kunskap och arbetssätt. Man kommer att träffas över landsgränserna för att diskutera, informera och lära av varandra. Även om Sverige är unikt med det stora bestånd av miljonprogramsbostäder som står inför akuta renoveringsbehov, så har samtliga nordiska länder likartade utmaningar.

Hållbarhet och förtätning

”Arkitekten” bakom den nya nordiska strategin är Klaus Kaae, chef för affärsområdet NCC Building. Hans främsta ambition med det gemensamma arbetet är att företaget ska bli ännu starkare.
– Redan idag har vi stort inflytande över bostadsbyggandet i alla nordiska länder. Det finns så mycket kunskap inom företaget och det finns så stora framtida samhällsutmaningar för hållbarhet och förtätning av städerna att vi vill använda oss av vår kompetens fullt ut. För just området renovering ser jag stora synergivinster med strategin, säger Klaus Kaae.

evp-erik-vibe-pedersen_beskaret
– Vår nya nordiska strategi är en välkommen satsning, säger Erik Vibe Pedersen på NCC Building Danmark. Foto: NCC
Hållbarhetsklockan NCC
Hållbarhetsklockan är en ny metod på NCC för att tänka 360 grader kring långsiktigt hållbar renovering - inte minst inom social hållbarhet. Bild: NCC
Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Hållbarhet
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

evp-erik-vibe-pedersen_beskaret
– Vår nya nordiska strategi är en välkommen satsning, säger Erik Vibe Pedersen på NCC Building Danmark. Foto: NCC
Hållbarhetsklockan NCC
Hållbarhetsklockan är en ny metod på NCC för att tänka 360 grader kring långsiktigt hållbar renovering - inte minst inom social hållbarhet. Bild: NCC