Varan har lagts till i varukorgen
En omkom i elolycka förra året
10261091-asian-electrician-climb-high-work-on-electric-pole
Kunskapen om elinstallationer och elektriskt materiel behöver öka för att risken för elolyckor och elbränder ska minska. Foto: Hong Hanh Mac Ini
Dödstalet på grund av elolyckor sjönk från fem till en under 2015. Det visar aktuell statistik från Elsäkherhetsverket.

De senaste 10 åren har dödsfallen på grund av elolyckor pendlat mellan en och fem personer. Den person som omkom förra året hade brutit sig in i en nätstation och där kommit åt spänningsförande delar. Allt tyder på att det var i samband med en kopparstöld, berättar Lars Jansson vid Elsäkerhetsverket.

Säkerhetskulturen har förbättrats

Arbetsmetoder, säkerhetskultur och elmateriel har förbättrats och tillsammans med ett systematiskt arbetssätt för yrkesverksamma, har det gett ett positivt resultat över tid, menar man på Elsäkerhetsverket.

Däremot visar undersökningar som gjorts inom elbranschen att kunskapen om elinstallationer och elektriskt materiel behöver öka för att risken för elolyckor och elbränder ska minska.

– Vi bygger in väldigt mycket el i våra bostäder idag. Vi behöver alla höja säkerhetskulturen kring el, både i våra hem och inom elyrken, säger Lars Jansson.

Vad kräver behörig installatör?

Ett annat problem är dålig skyltning och märkning av elmateriel och produkter i butikerna. Vem som helst kan köpa elmateriel genom vilka försäljningsställen som helst, men som kräver behörighet för att installeras.

Många konsumenter vet inte heller vilka elarbeten som kräver en behörig installatör exempelvis när man installerar golvvärme eller fast utomhusbelysning. Därför är det viktigt att tänka på att anlita behörig elinstallatör och att ställa krav på skyltning och kunskap hos personalen, säger Lars Jansson.Bevaka ämnen i artikeln

Säkerhet- och larmsystem Elinstallation
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter