HSB Living Lab byggs upp av 44 prefabricerade moduler som klickas ihop på plats. De ska stå färdigmonterade två veckor efter monteringsstart. Att bygga huset i moduler är en del i forskningen som ska utvärderas för framtidens bostadslösningar. Den färdiga byggnaden innehåller 29 lägenheter i fyra våningar. Dessa ska bebos av studenter och gästforskare. Det ska även finnas kontor, möteslokal, show room för forskningsresultat, tvättstudio med mera.
Det mesta är förberett, som väggar, kök, toaletter och fönster. Innerväggar är försedda med 2 000 sensorer som forskarna ska ha för att mäta de boendes beteende och vanor. Det som tillkommer är fasaden, som monteras i efterhand.
HSB Living Lab ska användas av företag, studenter och forskare för projekt och aktiviteter som formar framtidens boende. Det som är unikt med HSB Living Lab är att forskning pågår i en byggnad där det samtidigt bor människor. Byggnaden ska användas för att testa nya fasadmaterial och smarta energilösningar för ventilation och uppvärmning. Fokus kommer även att ligga på digitalisering och social hållbarhet i framtidens boende.
HSB Living Lab är ett samverkansprojekt där huvudpartners är Chalmers, Johanneberg Science Park och HSB. Arkitektkontoret Tengbom, som ritat huset, är en samarbetspartner. Övriga samarbetspartners är: