Några av faktorerna som påverkar fuktsäkerheten i tak av trä, listade i rapporten "Fuktsäkra träkonstruktioner II":
- Störst risk för fukt-/mögelskador finns långt ute i takkonstruktionerna, främst på insida av råspont och i tak mot norr.
- Risk stiger med ökad isolertjocklek. Vid ytterligare ökning av dagens tjocklekar, ungefär 400 millimeter, ökar dock inte risken lika snabbt som i takkonstruktioner där en initialt tunnare tjocklek tilläggsisoleras.
- Luftflödet i luftspalten och på kallvinden under råsponten ska vara så lågt som möjligt men samtidigt så pass högt att inträngande fukt ventileras ut. Dock kan hög ventilation medföra ökad risk, varför inga inläckage kan tillåtas.
- Tunga och mörka tak minskar risken något men bara försumbart i jämförelse med risken för skador på grund av inläckage.
- Utvändig isolering på utsidan av råsponten reducerar risken.
- Skivmaterial i syfte att skapa ventilerad luftspalt på insidan av råspont måste vara diffussionsöppna för att göra uttorkning av luftspalten möjlig.
- För att vara på den säkra sidan rekommenderas ett fläkt- eller värmekabelsystem som styrs av utomhusklimat samt klimat på kallvind eller i parallelltakets luftspalt.