Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Så skapades Kings kreativa kontor
Belysning 5 dec 2016
kings_kontor_huvudbild
Uppgiften var att skapa ett kreativt kontor med en modern ljussättning. De tekniska utmaningarna har varit många, säger Martin Petersson. Foto: Tobias Sterner.
Ett ovanligt tätt samarbete mellan arkitekt, installatör och ljusdesigner gav ett bättre slutresultat och banade vägen till årets Svenska Ljuspris.

Tidspressen var stor när spelföretaget Kings nya kontor K36 i centrala Stockholm skulle färdigställas. Kvällen innan de 120 medarbetarna skulle börja arbeta stod ljusdesignern Martin Petersson tillsammans med elinstallatörerna fram till tre på natten och monterade lampor. Men det hann precis bli klart.

Lär av varandras profession

–Vi har hela tiden haft ett nära samarbete med arkitekterna på Adolfsson & Partners, vilket verkligen är något att rekommendera. Det är första gången jag arbetat så tätt både med inredarna och installatörerna och vi har alla lärt av varandra. Vad jag förstår är det ovanligt att man som ljusdesigner får vara med på det sättet, säger Martin Petersson, som tror att slutresultatet blivit bättre just genom detta.

Martin Petersson tycker också att det är viktigt att man inte släpper projektet när det är klart utan ser till att boka in tid för finjusteringar av exempelvis belysningen efter en tid, när man ser hur lösningarna fungerar för de som ska använda kontoret.

Låg takhöjd och inga fönster

De tekniska utmaningarna har varit många. Samt en lokal med på många ställen låg takhöjd och som saknade fönster. Ett sätt att kompensera för avsaknaden av fönster blev att man i stället för att använda sig av de mer traditionella takmonterade armaturerna, låtit väggar och pelare agera ljusgivare.

–Inspirerade av Kungliga biblioteket började vi experimentera med den vertikala belysningen, säger Martin Petersson.

kings_kontor_spel När man kommer in i receptionen kliver man på ett speciellt golv. Med hjälp av interaktiva videoprojektioner visas här det senaste spelet och om man vill kan man få delta. Foto: Tobias Sterner

Belysningen vid arbetsplatserna är individuellt reglerbara skrivbordslampor som designades speciellt för kontoret. Armaturerna kallas Fiskespöna, som förutom att de är snygga, följer med skrivborden om man vill flytta dem och enkelt kan skjutas åt sidan från skrivbordet. Allt för att skapa ett flexibelt kontor som kan förändras och göras om utifrån de behov som finns.

Sprayad isolermassa istället för undertak

I lokalerna finns inte heller några traditionella undertak utan man har använt en ny teknik som heter Spraytech. Man sprayar en ljudabsorberande isolermassa direkt på taket, vilket skapar en lite ruff känsla som man tyckte passade bra in i denna miljö.

Att det gemensamma rummet i mitten blev förvandlat till en trolsk skog med stenar och sittplatser på olika höjder och en konstgjord sjö, var en del av uppdraget: Att låta de spel man utvecklar här spegla stämningen i lokalen.

–Vi har även arbetat med mörker. Ofta är man rädd för mörkret, det finns ett krav på att man ska lysa upp överallt.

Nu har mörkret istället blivit en del av miljön, man har skapat lugnare platser med dämpad belysning där man kan sätta sig för en stunds återhämtning. Både dessa platser och rummet med pingisbord, flipperspel och airhockey, borgar för att medarbetarna ska få så goda förutsättningar som möjligt att vara kreativa. Erfarenheter visar att de bästa idéerna får vi ofta när vi gör något helt annat och lämnar kontorsstolen och datorn för en stund.

FAKTA om Kings kontor K36 - årets vinnare av Svenska Ljuspriset.

 Beställare: King/Adolfsson & Partners

Belysningsplanerare: ÅF Lighting

Arkitekt/inredningsarkitekt: Adolfsson & Partners

Interaktionsdesigner: 3D Sense

Elinstallatör: Stockholms Elpartner AB           

Källa: King
Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Arkitektur Teknik
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA om Kings kontor K36 - årets vinnare av Svenska Ljuspriset.

 Beställare: King/Adolfsson & Partners

Belysningsplanerare: ÅF Lighting

Arkitekt/inredningsarkitekt: Adolfsson & Partners

Interaktionsdesigner: 3D Sense

Elinstallatör: Stockholms Elpartner AB           

Källa: King