Varan har lagts till i varukorgen

Självlysande cykelbana med LED

Belysning 3 aug 2016
cykel2
För att öka synligheten för cykelbanan testar man att tillsätta ett luminiscerande material som gör att cykelbanan kan lysas upp på kvällar och nätter. Foto: SP.
Utanför Borås utvecklas världens första självlysande och stötdämpande cykelbana. Projektet har fått offentliga medel genom Vinnova och ett av syftena är att minska antalet cykelolyckor.

Varje år uppsöker drygt 23 000 cyklister akutsjukhus. På Nordic Surface är man övertygad om att en stötdämpande och självlysande beläggning skulle kunna bidra till färre och mindre allvarliga olyckor i trafiken.

Beläggningar för olika områden

Med hjälp av medel från Vinnova ska innovationsföretaget Nordic Surface, som utvecklar och säljer beläggningar för en  mängd olika användningsområden, genomföra ett flertal tester tillsammans med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Friktion och luminiscens testas

Testerna kommer att utföras i laboratorium samt på cykelbanan som installerats på AstaZero’s anläggning utanför Borås. De testrapporter som ska tas fram kommer att innefatta stötdämpning, friktion och luminiscens.

Tillsätta SBR-gummi i beläggningen

Med en erfarenhet inom fallskyddsgummi på lekplatser såg man på Nordic Surface en möjlighet att tillsätta SBR-gummi i en befintlig beläggning för cykelbanor.

För att öka synligheten för cykelbanan testar man att tillsätta ett luminiscerande material och med hjälp av det självlysande materialet tumlad glaskross lyses cykelbanan upp på kvällar och nätter.

Nu har man tagit fram ett koncept som testats i labb med positiva resultat. På AstaZeros anläggning utanför Borås har markarbeten påbörjats.

Laddas av solceller i Nederländerna

I Nederländerna  finns en liknande cykelbana som har belagts med självlysande stenar som ger ljus hela natten. Banan är 600 meter lång och ligger i den nederländska staden Eindhoven.

Cykelbanan är belagd med små stenar som målats med en självlysande färg. De har kompletterats med lysdioder som lagts ner i asfalten och drivs av batterier som laddas av solceller under dagen. 

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Säkerhet- och larmsystem Teknik
Fackområden

Anläggning El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter