Med den nationella upphandlingsstrategin vill regeringen "synliggöra de positiva effekter som kan uppnås genom ett strategiskt förhållningssätt till inköp".
– Strategin är ett dokument där regeringen sätter upp målsättningarna för den offentliga upphandlingen i Sverige. Speciellt med tanke på hur vi ska främja innovationer, hur de offentliga upphandlingarna kan bli mer fokuserade på funktion så att vi främjar nya innovativa lösningar. Vi kommer att fokusera på hållbarhetsmålen och hur offentliga upphandlingar kan användas för att nå de mål vi har inom hållbarhetsområdet. Vi kommer också att föra en bättre dialog med näringslivet. Dialogerna gör att vi utvecklar tjänster och produkter och det vinner den offentliga sektorn på men också vårt samhälle i stort, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).
– Den nationella strategin behövs eftersom det är väldigt många centrala verksamheter som påverkas. Allt från Trafikverkets arbete med tågtrafiken till polisarbetet. Det gäller då att regeringen har tydliga mål och en uppföljning som leder till att vi förbättrar oss hela tiden, fortsätter Ardalan Sheikarabi.
– Det är regeringen när de styr myndigheterna, myndigheterna själva och de offentliga myndigheterna, som inte är inom staten, som kommuner och landsting, berättar Ardalan Sheikarabi.
Leverantörerna kan ha användning av den nya strategin. Det blir tydligt för leverantörerna vilka krav som ska ställas i samband med offentliga upphandlingar. Det gör att det blir en tydlighet och en bättre dialog i relation mellan näringslivet och den offentliga sektorn.
– Målen om social och miljömässig hållbarhet är inte bara vackra ord utan vi kan med hjälp av offentliga upphandlingar och andra verktyg ställa om vårt samhälle. Nu intensifierar vi det arbetet, avslutar Ardalan Sheikarabi.