Varan har lagts till i varukorgen
Regeringen lanserar nationell upphandlingsstrategi
Upphandling 15 aug 2016
Bilväg med startpil
Ny upphandlingsstrategi presenteras av regeringen. Foto: Peter Lecko
Myndigheter och enheter upphandlar varor och tjänster för cirka 600 miljarder kronor varje år. För att offentliga inköp ska kunna utvecklas strategiskt presenterar nu regeringen en nationell upphandlingsstrategi.

Med den nationella upphandlingsstrategin vill regeringen "synliggöra de positiva effekter som kan uppnås genom ett strategiskt förhållningssätt till inköp".

– Strategin är ett dokument där regeringen sätter upp målsättningarna för den offentliga upphandlingen i Sverige. Speciellt med tanke på hur vi ska främja innovationer, hur de offentliga upphandlingarna kan bli mer fokuserade på funktion så att vi främjar nya innovativa lösningar. Vi kommer att fokusera på hållbarhetsmålen och hur offentliga upphandlingar kan användas för att nå de mål vi har inom hållbarhetsområdet. Vi kommer också att föra en bättre dialog med näringslivet. Dialogerna gör att vi utvecklar tjänster och produkter och det vinner den offentliga sektorn på men också vårt samhälle i stort, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Varför behövs en upphandlingsstrategi?

– Den nationella strategin behövs eftersom det är väldigt många centrala verksamheter som påverkas. Allt från Trafikverkets arbete med tågtrafiken till polisarbetet. Det gäller då att regeringen har tydliga mål och en uppföljning som leder till att vi förbättrar oss hela tiden, fortsätter Ardalan Sheikarabi.

Vilka ska använda strategin?

– Det är regeringen när de styr myndigheterna, myndigheterna själva och de offentliga myndigheterna, som inte är inom staten, som kommuner och landsting, berättar Ardalan Sheikarabi.

Leverantörerna kan ha användning av den nya strategin. Det blir tydligt för leverantörerna vilka krav som ska ställas i samband med offentliga upphandlingar. Det gör att det blir en tydlighet och en bättre dialog i relation mellan näringslivet och den offentliga sektorn.

– Målen om social och miljömässig hållbarhet är inte bara vackra ord utan vi kan med hjälp av offentliga upphandlingar och andra verktyg ställa om vårt samhälle. Nu intensifierar vi det arbetet, avslutar Ardalan Sheikarabi.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial