Varan har lagts till i varukorgen

Ny omgång av Räknestuga

Renoveringar 15 aug 2016
rek-renov-3-steg-72
BeBos lönsamhetskalkyl ger fastighetsägare ett konkret verktyg för att räkna på en energieffektiviserande renovering. Kursen Räknestuga hjälper dig att förstå bättre. Bild: BeBo
BeBos lönsamhetskalkyl är ett viktigt verktyg i arbetet med energieffektiviseringsåtgärder i flerbostadshus. Nu är det dags för en ny omgång av utbildningen Räknestuga för att gå på djupet med kalkylens möjligheter.

För att förstå BeBos lönsamhetskalkyl och för att kunna fatta rätt investeringsbeslut när det gäller energieffektiviseringsåtgärder, såg man från BeBos sida ett behov av en utbildning. Det resulterade förra hösten i vad man kallade Räknestuga; en tvådagarskurs där man i mindre grupp fick tillfälle att på djupet bekanta sig med användningen av kalkylen.

Ekonomin avgörande

Bakgrunden till lönsamhetskalkylen var att BeBo konstaterade att ekonomin är central för att bostadsföretag ska genomföra åtgärder som minskar energianvändningen. Men man visste inte alltid hur man skulle räkna på renoveringen.

Så togs lönsamhetskalkylen särskild anpassad för energiåtgärder i flerbostadshus fram.

Efter en bearbetning under 2015 väcktes tanken på en kurs som ska ge vägledning och inspiration kring lönsamhet vid renoveringar och energieffektiviseringar. Vid kurstillfällena fanns också möjligheter att ta med frågor och exempel från den egna verksamheten för att bolla under Räknestugans gång.

Ny omgång i höst

Nu när det är dags för en ny omgång av Räknestuga, så är det i SABOs och SKLs regi inom ramen för Beställarkompetens. Sedan förra kurstillfället har BeBos lönsamhetskalkyl vidareutvecklats utifrån deltagarnas återkopplingar.

Till exempel har en manual tagits fram för att underlätta användningen av kalkylen. Manualen innehåller en snabbstartsguide och förklarar de ekonomiska begreppen.

Första Räknestugan för hösten 2016 är 29-30 september (BeBos regi), därefter 13-14 oktober i Göteborg och 7-8 november i Umeå genom Beställarkompetens.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Energi Bostäder
Fackområden

Förvaltning VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial