Varan har lagts till i varukorgen
Kameraövervakning allt vanligare
Teknik 12 aug 2016
overvakningskamera
Det krävs inget tillstånd för att sätta upp en kamera på vissa platser, men en anmälan till länsstyrelsen behövs. Foto: Janne Gibsten.
Det blir allt vanligare med kameraövervakning. På bara tre år har antalet anmälningar till länsstyrelserna om att få sätta upp kameror nästan fördubblats. En förklaring kan vara den allt billigare tekniken.

Samtidigt som tekniken för kameraövervakning blivit billigare har den även blivit allt mer avancerad. Idag kan man enkelt koppla kamerorna till sin mobiltelefon och via sin telefon följa vad som händer vid den övervakade platsen.

Inget tillstånd krävs på vissa platser

En ny lag kring kameraövervakning kom 2013 som gjorde det lättare att få tillstånd för kameraövervakning av till exempel affärer, bankomater, parkeringshus och tunnelbanestationer, platser som ofta är brottsutsatta.

Enligt den nya lagen krävs det inget tillstånd för att få sätta upp kameror på sådana platser, men en anmälan till länsstyrelsen behövs.

Statistik från länsstyrelserna

Svenska Dagbladet har gjort en genomgång av statistiken från 15 länsstyrelser om att få sätta upp kameraövervakning på platser där inget tillstånd krävts.

Statistiken visar att länsstyrelserna i fjol fick in 1 528 anmälningar om kameraövervakning. Under 2012, alltså året innan den nya lagen trädde i kraft, gjordes 785 motsvarande anmälningar om kameraövervakning.

Kan minska skadegörelse på skolor

Robert Dimmlich, VD för branschorganisationen Svensk bensinhandel, menar att intresset för kameraövervakning ökar stadigt. Han uppskattar att omkring 80 procent av bensinpumparna idag är kameraövervakade.

Kameraövervakning kan även förebygga brottslighet, exempelvis vid skolor. I till exempel Malmö har var fjärde skola idag en kamera uppsatt för att minska skadegörelsen. 

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Säkerhet- och larmsystem Lov och tillsyn
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter