Varan har lagts till i varukorgen
Framtidens belysningsteknik

Europas största testområde för LED

Belysning 25 aug 2016
img_5671
Företagen står i kö för att få ha med sina armaturer och styrsystem, säger Kim Broström, teknikchef vid danska belysningsprojektet Doll. Foto: Anna Hedenrud.
I ett industriområde utanför Köpenhamn finns Europas största testområde för avancerad LED-belysning. 80 olika sorters gatubelysning är utplacerade och varje lampa har en egen ip-adress kopplad till ett styrsystem.
– Vi ville skapa ett världsledande LED-laboratorium till vilket man kan komma och se hur allt fungerar i praktiken. Sen kan man åka hem och fundera vad man själva ska satsa på, säger Peter Liljenberg, kommunikationsledare för Lighting Metropolis.
´
En del av testområdet för LED-belysning i Köpenhamn ingår som ett av 23 olika innovativa delprojekt i det större EU-finansierade belysningsprojektet Lighting Metropolis. Det har en budget på 70 miljoner kronor och är ett samarbete mellan Sverige och Danmark och samarbetspartners är danska och svenska kommuner, företag och universitet i Skåne och på Själland.

Svårt överblicka utvecklingen

Många kommuner och företag är idag på gång att byta ut sin belysning till en mer energieffektiv. I över hälften av Sveriges kontor och offentliga lokaler finns idag gammal belysning som drar mycket el. Med en modern, energieffektiv belysning kan man spara upp till 80 procent av energiförbrukningen, visar statistik från Belysningsbranschen.

Att byta ut sin belysning är en stor investering som kräver relevant kunskap och det kan vara svårt att överblicka den snabba utveckling som sker inom belysningsområdet idag, till exempel om belysningsstyrning och den senaste LED-tekniken.

Kan jämföra armaturer och styrsystem

Vi har besökt Doll, Danish outdoor lighting laboratory, som alltså är Europas största testområde för avancerad LED-belysning. Det ligger i ett industriområde utanför Köpenhamn och kommer man hit på dagtid ser man mest ett vanligt, halvtråkigt industriområde. Men här finns inte mindre än ett 80-tal olika sorters gatubelysning med över 300 LED-lampor utplacerade och utbudet utökas vartefter nya lampor och styrsystem blir godkända för att testas.

– Hit kan man komma för att jämföra olika armaturer och ljuskällor, berättar Kim Broström, teknikchef vid Doll.Man kan själv se hur olika typer av ljus skiftar från varmt till kallt och hur det kan upplevas som mjukt eller stickigt.

Lamporna kommunicerar trådlöst

Lamporna lyser idag upp sammanlagt tolv kilometer bil-, cykel- och gångbanor i området. Alla lampor har en egen ip-adress som styrs med någon av de nio belysningsstyrsystem som också testas. Genom att varje lampa försetts med en egen ip-adress kan den kommunicera trådlöst med andra lampor. Detta möjliggör att man kan styra och övervaka varje lampa individuellt från ett kontrollrum.

Kim Broström visar på en storbildsskärm hur man snabbt kan få en överblick över de olika belysningslösningarna i området.

– Lamporna bildar ett it-system som täcker hela området, något som öppnar för olika användningsområden. Man kan till exempel använda det för att leda bilisten till en ledig p-plats eller till att varna för exempelvis halka.

Solceller och vinturbin påsatta

Med hjälp av bättre styrning kan gatorna och gångvägarna lysas upp ordentligt när det behövs och åter ha dämpad belysning när gatorna är tomma på fordon och människor. För dessa funktioner använder man sig av olika typer av sensorer: kameror, radar och infrarött ljus.Vissa lampor genererar elen själva genom att de har solceller på lyktstolpen. Några har även kompletterats med en vindturbin.

På området finns idag 450 lyktstolpar uppsatta, och fler blir det framöver, företagen står i kö för att få vara med i projektet.

Sensorer på lyktstolparna

Kim Broström tror att just lyktstolparna kommer att användas betydligt mer framöver och få allt fler funktioner.

– Lyktstolpen är ju en typisk offentlig sak som redan finns där och som det är ström i. Det gör den mycket användbar, du kan sätta sensorer på dem och mäta olika saker med hjälp av intelligent styrning. 

Man kopplar samman stolparna till ett kommunikationsnätverk som kan användas för att exempelvis planera trafiken, mäta luftens kvalitet eller styra stadens avfallshantering.

 Besökare från hela världen

I projektet ingår även ett inomhuslab där LED-lampornas kvalitet mäts, säger Kim Broström när han visar oss runt. Han tar emot forskare och andra intresserade från hela världen, några som varit på besök har kommit från Kina, Japan, Korea, Australien och förstås från Europa.

Flera kommuner från Sverige har varit på besök, bland annat Stockholm och Malmö. På väg ut möter vi två besökande kvinnor från Korea som bugar artigt. Sedan försvinner de iväg in i det virtuella labbet där de också ska få en demonstration av hur belysningen kan visualiseras i 3D.

FAKTA Om Lighting Metropolis

  • Pågår i tre år med en budget på 70 miljoner kronor, varav hälften kommer från EU.
  • Satsningen är ett samarbete mellan Danmark och Sverige och syftar till att utveckla avancerade belysningslösningar i 23 olika projekt.
  • Samarbetspartners är kommuner, företag och universitet i Skåne och danska Själland. De svenska kommuner som deltar är Malmö, Lund och Helsingborg.
e8c15931ffd146f5b0c429f2287bbdd1
Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Teknik Upphandling Energi Elproduktion
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Om Lighting Metropolis

  • Pågår i tre år med en budget på 70 miljoner kronor, varav hälften kommer från EU.
  • Satsningen är ett samarbete mellan Danmark och Sverige och syftar till att utveckla avancerade belysningslösningar i 23 olika projekt.
  • Samarbetspartners är kommuner, företag och universitet i Skåne och danska Själland. De svenska kommuner som deltar är Malmö, Lund och Helsingborg.
e8c15931ffd146f5b0c429f2287bbdd1