Varan har lagts till i varukorgen
Så reagerar branschen på ministerbytet
Bostäder 19 apr 2016
mehmet-kaplan
Branschen är försiktigt positiva till att Mehmet Kaplan nu avgått som bostadsminister. Foto: Charlotte Steen
Per Bolund tar över sedan Mehmet Kaplan avgått som bostadsminister. Flera aktörer i bygg- och bostadssektorn hoppas nu på en mer aktiv bostadspolitik.

Vid lunchtid i måndags kallade statsminister Stefan Löfven till presskonferens för att meddela att Mehmet Kaplan (MP) lämnar posten som bostadsminister. Tillförordnad efterträdare blir Per Bolund (MP), finansmarknadsminister.
Svensk Byggtjänst har talat med ett flertal berörda aktörer om beskedet. En som ser positivt på ministerbytet är Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
 – Frågan om bostäder är en av de absolut viktigaste för vårt land och då krävs att vi har en minister med tid och kraft att ägna sig åt det, säger Marie Linder.
Hon har goda förhoppningar på Per Bolund som nu tar över.
– Jag har haft kontakter med honom tidigare och upplever att han är väl insatt i många frågor som vi tycker är viktiga.

Hopp om förändringar

Även Ola Månsson, VD på Sveriges Byggindustrier, hoppas på förändringar i och med att Sverige får en ny bostadsminister.
– Jag skulle gärna se någon som både kan det politiska spelet och marknadsförutsättningarna för oss bostadsbyggare, skriver Ola Månsson i ett mejl till Svensk Byggtjänst.
Ola Månsson uppger att Sveriges Byggindustrier haft "en bra dialog med Mehmet Kaplan". Däremot anser han inte att den tidigare ministern lyckats skapa rätt förutsättningar för bostadsbyggande i den utsträckning som krävs.
Ytterligare en person med synpunkter är Anders Lago som är förbundsordförande i HSB. Han ger inga recensioner av Mehmet Kaplans tid som minister men hoppas att frågan om bostäder nu får en central plats i svensk politik.
– Det är långt ifrån någon enkel utmaning men vi har klarat detta tidigare. Jag förutsätter att de pågående bostadssamtalen mellan partierna fortsätter som planerat, säger Anders Lago.

Kritiken mot Kaplan

Mehmet Kaplans avgång har föregåtts av hård kritik. Detta sedan det framkommit att han förra sommaren var på en middag där även en representant för en turkisk högerextremistisk organisation deltog.
Kritiken växte när Svenska Dagbladet senare avslöjade att ministern jämfört Israels agerande mot palestinier med hur nazisterna behandlade judar under andra världskriget.

per-bolund--
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund blir nu även tf bostadsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

per-bolund--
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund blir nu även tf bostadsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Fördjupningsmaterial