Varan har lagts till i varukorgen
Så berörs företagen av strejken
Samhällsplanering 13 apr 2016
14974067-construction-workers
Arbetet ligger nere på ett stort antal arbetsplatser sedan medarbetare anslutna till Byggnads togs ut i strejk. Foto: Mostphotos
I tisdags morse gick Byggnads medlemmar ut i strejk. Motparten svarade med lockout. Henrik Andersson, platschef på ett bygge i Nora berättar att de skulle gjuta grund på en förskola i veckan men nu blir det inte så.

Få har väl missat att det pågår en strejk. I måndags kväll meddelade fackförbundet Byggnads att de säger nej till medlarnas bud och följande morgon lade 1 655 personer ner arbetet på ungefär 60 arbetsplatser.

Om parterna inte kommer överens väntar ytterligare varsel, vilket i så fall innebär strejk bland totalt 2 600 medlemmar.

Många påverkas

Ett företag som berörs är Aggeruds Bygg i Karlskoga. De skulle gjutit grund vid bygget av en förskola i Nora den här veckan men nu får det vänta, berättar platschefen Henrik Andersson.

– Våra anställda är inte uttagna i strejk men vi berörs ändå. I vårt fall handlar det om att vi inte får tag i betong och så länge vi inte kan gjuta plattan så kommer vi inte vidare, säger Henrik Andersson till Svensk Byggtjänst.

Konsekvenserna syns över hela landet. Ungefär 15 anställda på norrländska Nåiden Bygg har gått ut i strejk vid företagets utbyggnads- och renoveringsprojekt Gammelstad i Luleå.

–  Arbetet står i princip helt stilla men det är inte så mycket vi kan göra annat än att vänta, säger Per Ola Patomella som är arbetschef på företaget.

Även större berörs

Bland de större bolag som märker av konflikten finns Skanska. Till exempel har 20 personer lagt ner arbetet vid projektet för Klara C på Vasagatan i Stockholm. Sedan tidigare är även fem målare uttagna i strejk på samma arbetsplats.

Bolaget berörs också vid exempelvis en forskningsanläggning i Malmö samt vid ett projekt för studentlägenheter i Örebro. Sammanlagt påverkas 17 arbetsplatser, enligt företagets presstalesperson Mia Trahn.

– Hur mycket pengar det kostar oss kan jag inte kommentera. Självklart kommer det att bli förseningar men allt beror på hur långvarigt det här blir, säger Mia Trahn.

Bevaka ämnen i artikeln

Samhällsplanering Arbetsmiljö Konstruktion Bostäder
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter