Varan har lagts till i varukorgen

Ny standard för lysande ljuspaneler

Belysning 12 apr 2016
oled_ceiling
Lysande innertak eller en bänkbelysning som limmas upp under överskåpen i köket. Det är möjligt med hjälp av tekniken med organiska lysdioder. Foto: SEK Svensk Elstandard
Tekniken med organiska lysdioder, OLED, gör belysning möjlig i form av tunna lysande tak och väggar. Nu finns en tillverkningsstandard för dessa ljuspaneler så att de ska vara säkra och inte börja brinna eller ge stötar.

Bildskärmar med OLED-teknik används redan idag i mobiler och TV-apparater. Det speciella med denna teknik är att skärmarna och ljuspanelerna kan göras mycket tunna och inte behöver vara plana samt att OLED-paneler samtidigt är både ljuskälla och ljusarmatur.

Ansluter till allmän standard för ljusarmaturer

Den nya standarden, som fastställts som svensk standard SS-EN 62868 "Ljuspaneler (OLED) för allmänna belysningsändamål – Säkerhet" ansluter till den allmänna standarden SS-EN 60598-1 med säkerhetsforsringar för ljusarmaturer. Standarden SS-EN 62868 är, liksom de andra ljusarmaturstandarderna, en internationell standard som tagits fram inom IEC, den internationella organisationen för standarder inom elområdet.

Panel byggs upp till större lysande yta

Standarden ger exempel på två olika slags paneler. Den ena är större paneler med en ram runtom, som ansluts med ledning eller någon sorts kontakter eller lödöron. Den andra är mer som kakelplattor, som kan skarvas i varandra sida vid sida för att bygga upp en större lysande yta.

Ljuspanelerna drivs med en växelspänning som är högst 50 V eller en likspänning som är högst 120 V och kan levereras med drivenheten inbyggd eller separat.

Kortslutning och brand

I standarden ägnas särskild uppmärksamhet åt hur ljuspanelen uppträder om det uppstår en kortslutning inuti den, till exempel om den utsätts för våld. Den får inte spricka eller bli så het på skadestället att brand kan uppstå. Standarden anger noggrant hur man testar detta.

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Teknik Forskning
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter