Varan har lagts till i varukorgen
Glasexperten siar om ljus morgondag
Hållbarhet 8 apr 2016
Jörgen Häll
Enligt Jörgen Häll, VD på Glascentrum i Växjö, kommer användningen av glas som bärande byggmaterial öka väsentligt i framtiden. Foto: Viktor Ginner
Glas som bärande byggmaterial och interaktiva fasader. Det är sådant som vi kommer att få se mer av i framtiden, spår glasexperten Jörgen Häll.

Framtiden är ljus. Åtminstone enligt Jörgen Häll, VD på Glascentrum i Växjö, som pekar på den snabba utveckling som gått från spröjsade fönster i svenska 1800-talshus till hela byggnader med både väggar och tak i glas i dag.

– Behoven är egentligen de samma nu som då. Man vill ha in dagsljus för att kunna arbeta och leva på ett bra sätt, säger Jörgen Häll.

Det var vid ett seminarium på Nordbyggs andra dag som han gav sig på en historisk tillbakablick men framförallt – en spaning in i framtiden. Vilka nya användningsområden kommer vi att få se? Vilka lösningar väntar i morgon?

– Det är naturligtvis svårt att sia om framtiden men det finns en hel del saker vi ser komma allt starkare redan nu.

Finns redan i dag

Ett exempel är glas som bärande byggmaterial. Sådana konstruktioner finns det ganska gott om redan idag men Jörgen Häll tror att användningen kommer att öka väsentligt framöver.

Han tror även att så kallade interaktiva glas blir allt vanligare. Det kan till exempel handla om en fasad där man hittar menyer för att tända och släcka lampor i huset, eller kanske byta låt i sin spellista.

– Det är något som jag är helt övertygad om att det kommer mer och mer, säger Jörgen Häll.

Om han får önska tänjs gränserna för användningsområden ordentligt. Som goda exempel från nutid nämner han bland annat trappor, balkonger och simbassänger som byggts helt i glas. I Sverige finns idag ungefär 600 glasföretag med runt 2900 anställda.

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Teknik Arkitektur
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter