Varan har lagts till i varukorgen

Framtidsspaning under Nordbygg

Utbildning 6 apr 2016
utbildning_trender
I år var det premiär för studentdagen på Nordbygg. Ett samarbete mellan Saco och Nordbygg. Foto: Tobias Sterner
Hur ser trenderna ut i byggbranschen och vilket yrke råder det störst brist på? Detta fick man svar på under gårdagens studentdag på Nordbygg.

Första dagen på Nordbygg arrangerade Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, tillsammans med Nordbygg en studentdag där blivande studenter och studenter fick lära sig om vilka karriärmöjligheter det finns i byggbranschen. Under dagen arrangerades ett flertal seminarier på olika teman och det fanns även möjlighet att tala med representanter från olika högskolor och universitet runt om i landet.

Lars Tullstedt på Sveriges Byggindustrier höll under dagen ett seminarium på temat "Trender i byggandet + plugga vidare". Han inledde seminariet med att rekommendera alla som planerar eller som idag läser en bygginriktad utbildning att lägga en del av sina studier utomlands.

– Det är ett utmärkt sätt för att skapa nya kontakter och är en oerhört värdefull erfarenhet. Hör med din studievägledare i din skola, säger han.

Trender i byggbranschen

Vad gäller trender i byggandet så blir nischade jobb allt vanligare som exempelvis fönstermontörer. Smart automation är också på frammarsch samt Byggnadsinformationsmodellering, BIM, också kallat virtuellt byggande, VDC.

– Det behövs mängder med folk som kan den här tekniken. Det är något som är på införande i branschen och som kommer att påverka allas yrkesliv, nu och framöver, säger Lars Tullstedt.

Är det brist på arbetskraft inom något speciellt område?

– Det är brist inom alla områden men vad vi vet så är det för få som utbildar sig inom anläggning. Ungefär 20 procent av dem som jobbar i byggbranschen jobbar inom anläggning och av de som studerar så är det inte lika många som läser anläggning. Även installationsingenjörer är det brist på, mycket till stor del på grund av bristen på utbildningar, säger Lars Tullstedt.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Utbildning Vägar och gator Vatten och avlopp
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial