Varan har lagts till i varukorgen

En stad är aldrig smartare än sina medborgare

Renoveringar 20 apr 2016
bagarmossen_songdo
Bagarmossen och Songdo – vilket samhälle är smartast? Finska metoden "Smart Retro" pekar på potentialen i att utveckla ett befintligt området vid renovering. Foto: Tobias Sterner och Mostphotos
Songdo i Sydkorea är en av flera högteknologiska experimentstäder som byggs upp från grunden och kallas ”smarta”. När allt är klart flyttar invånarna in. Nya renoveringsmodellen Smart Retro visar tvärtom att hållbarhet är något som bäst växer fram ur befintliga, bebodda miljöer vid en renovering.

– ”Smarta städer”, låter det inte underbart? frågar Roope Mokka på Demos Helsinki retoriskt innan han sätter fingret på den detalj som i hans värld är avgörande:

– I de experimentellt uppförda städerna Songdo i Sydkorea, Konza Tech City i Kenya, Masdar i Abu Dhabi och PlanIT Valley i Portugal finns alla tekniska lösningar för ett högteknologiskt, koldioxid- och bilfritt samhälle. Alla problem är lösta och allt verkar perfekt…. Det är bara det att ingen bor där.

Utvecklar vid renovering

Roope Mokka och hans kollegor på finska tankesmedjan Demos Helsinki publicerade nyligen sin rapport ”Nordic Cities Beyond Digital Disruption – ett nytt sätt att utveckla städer”. De menar att en smart stad är den som tar avstamp i den potential som finns i redan befintliga miljöer, särskilt de som just nu är i behov av renovering.

Därför sökte sig forskningsteamet till 50-talsförorten Bagarmossen i södra Stockholm – en befintlig miljö, fylld av människor, förankrad i ett sammanhang och med en historia.

roope-mokka Roope Mokka från Demos Helsinki. Foto: Anna-Klara Aspegren

– Vi har utvecklat modellen ”Smart Retro” i och för den redan existerande staden. Där har vi definierat tre faktorer som genom samverkan är av största betydelse för att skapa ett livskraftigt, hållbart samhälle. Det är omvandlingen av det befintliga beståndet, det är smart urban service och det är strategiska mål, berättar Roope Mokka.

Närheten är en nyckel

Demos Helsinki fokuserar på människan mer än maskinen, tankekraften mer än tekniken och engagemang mer än arrangemang och försöker hitta en balans mellan samtliga positiva parametrar som kan utveckla och skapa hållbarhet i framtidens städer.

Att få lokala initiativ att gro och växa är det kitt som gör en stadsdel levande. Och när allt vi behöver finns på nära håll utvecklar vi ett annat rörelsemönster i vardagen som är hållbart på flera sätt.  

Renoveringsfönstret är öppet

– I hela Norden har vi samma typ av miljonprogram och därmed samma utmaningar när det gäller att renovera. Just nu är svenska städer i ”en perfekt storm” - ett öppet fönster - där vi måste åtgärda de gamla husen. Vi måste dessutom förhålla oss till klimatmål, till miljöproblem, till sociala och ekonomiska frågor och inte minst hur hållbarheten ska få fäste och leva kvar i ett område också efter att alla välvilliga samhällsplanerare och arkitektkontor lämnat platsen och projektpengarna är slut, säger Roope Mokka.

Det som är unikt med den här metoden är att den är testad och genomförd IRL och att man tydligt kan se att den fungerar.

Renovering måste bli affärsmöjlighet

En viktig del i renovering och stadsutveckling, menar Roope Mokka, är att göra projektet ekonomiskt attraktivt så att det mer liknar ett nybyggnationsprojekt.

– "Smart Retro" gör det som många aktörer gör när de bygger nytt. Att skapa ett ”business case” också vid renovering är ett bra sätt att intressera ekonomiska krafter. Först och främst att renovera med förtätning, vilket de facto är att bygga nytt. En kartläggning av vardagsbehoven i området ger möjlighet att uppmuntra entreprenörer att starta verksamheter, vilket i sin tur leder till arbetstillfällen.

Eller som projektgruppen själv uttrycker det: “Smarta lokala tjänster och närservice ger upphov till nya jobb och gör städer mer levande. Det starkaste som ger liv till en stad är det engagemang som kommer från de boende, att det finns närservice och en bra infrastruktur.”

Lokala initiativ för att lyckas

I helgen som gick öppnade utställningen ”Bo.Nu.Då” på museet Arkdes i Stockholm. En utställning som visar ”bostadsfrågor och svar under 99 år”. Också där slår man fast att om man ska lyckas i de stora renoveringsprojekten så måste det ske genom att stärka lokala initiativ och att utgå från områdets egen karaktär, inte genom att ersätta ett mönster med ett annat.

Fördjupningsmaterial

Smart Retro-metoden
smart-reno
Utveckling av befintlig bebyggelse, strategiska mål och service och tjänster i närområdet är de tre viktigaste faktorerna för att lyckas med hållbar renovering enligt Smart Retro-metoden. Bild : Demos Helsinki
Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Bostäder Hållbarhet Samhällsplanering
Fackområden

Förvaltning Renovering
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial

Smart Retro-metoden
smart-reno
Utveckling av befintlig bebyggelse, strategiska mål och service och tjänster i närområdet är de tre viktigaste faktorerna för att lyckas med hållbar renovering enligt Smart Retro-metoden. Bild : Demos Helsinki