Varan har lagts till i varukorgen
Nordbygg

"Vi måste våga göra annorlunda"

Elinstallation 5 apr 2016
anneli-huvudbild
- Att ha fokus på installationer vid energieffektiviserande renovering och nybyggnation lönar sig, menar Anneli Kouthoofd, vd Isoleringsfirmornas förening, IF, och moderator för Nordbyggs första temadag Installationsdagen. Foto: IF
Kompetenslyft är en av punkterna på Installationsdagen på Nordbygg. Bara för att man har givna mått att förhålla sig till när man renoverar, så betyder inte det att man ska ”göra som man alltid gjort".

Nu är Nordbygg igång och första dagen står installatören i centrum. Ämnen som fördjupas i programmet är exempelvis byggregler, energimärkning, certifiering, installationskrav, nya riktlinjer och teknisk utveckling.

Installationer del i renoveringsprocessen

Seminarierna under Installationsdagen vänder sig inte bara till installatörer. Även föreskrivande led, beställare, fastighetsägare och byggherrar är målgruppen – på samma sätt som installationer är en del av flera led i en större renoveringsprocess.

Fokus under dagen ligger på kompetenslyft och disciplinöverskridande samarbeten.  

– Installationerna blir allt smartare. Då måste vi också bli det, säger Anneli Kouthoofd, vd, Isoleringsfirmornas Förening och moderator för Installationsdagen.

Komplex bransch

Installationsbranschen är mer komplex än någonsin och det innebär krav på nya kunskaper och arbete över disciplingränserna. Att ha fokus på installationer vid energieffektiviserande renovering och nybyggnation lönar sig, menar Anneli Kouthoofd.

– Investeringen betalar sig snabbt och den positiva effekten är hög, särskilt ur ett livscykelperspektiv. Och det går att göra bättre vad gäller installationer vid renovering. VVC-system till exempel måste dimensioneras så att VVC-förlusterna minimeras. Vid utrymmesbrist i äldre fastigheter kan faktiskt en ny rördragning och ny isolering vara värt en beräknande tanke. Byte från gammal, defekt isolering till ny isolering minskar energiförlusterna med upp till 90 procent.

Vad är allra viktigast för er att förmedla under Nordbygg 2016?

– Att våga göra annorlunda. Bara för att man har givna mått och en befintlig bebyggelse att förhålla sig till när man renoverar, så betyder inte det att man ska ”göra som man alltid gjort”. Installatörer måste vara öppna för möjligheter till nya rördragningar och nya lösningar och vi måste tänka på framtiden. Annars kommer vi snart stå där igen med samma problem och samma fel.

Flera av seminarierna från Installationsdagen går att höra även i Renovera Energismarts monter under mässdagarna.

Bevaka ämnen i artikeln

Elinstallation Energi Renoveringar Projektering
Fackområden

El & Tele Förvaltning VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter