– Med nätverket hoppas vi höja statusen för cykling i det kommunala arbetet, menar Tomas Grönqvist, projektledare på Svensk Cykling och en av medlemmarna i nätverket Svenska Cykelstäder. Foto: Elin Bandmann
För att öka antalet cykelresor i landet har nätverket Svenska Cykelstäder bildats. Cykelfrågan har aldrig varit hetare än nu, menar cykelkonsulten Tomas Grönqvist.
Hur bygger vi de nya cykelöverfarterna och vad behöver vi göra för att få en fungerade en cykelinfrastruktur? Detta är två av flera frågeställningar som man skrivit upp på agendan inför höstens sammankomster i nätverket Svenska Cykelstäder. Ett nytt nätverk som skapats på initiativ av Malmö Stad tillsammans med cykelorganisationerna Svensk Cykling och Cykelfrämjandet.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Förvirringen kring de nya trafikreglerna för cykelöverfarter är stor och varken trafikanter eller väghållare vet vad som gäller. Nu ska SKL och Trafikverket ta fram gemensamma riktlinjer för hur reglerna ska tillämpas.
Varje vecka dör i genomsnitt fem personer i trafiken i Sverige. Med hjälp av en ny podd om trafik hoppas Chalmers på att sprida forskning och framgångsrikt trafiksäkerhetsarbete till en bredare publik.
Avståndet mellan olika servicepunkter, som dagis, apotek och arbete, är den mest avgörande faktorn till om man väljer att cykla eller inte. Det visar en studie från VTI som presenterades under Cykelkonferensen som just nu pågår i Malmö.
För att minska antalet cykelolyckor har Trafikverket tagit fram en nationell strategi för säkrare cykling. Linköping kommun, som varit med och tagit fram strategin, jobbar med flera åtgärder som ska förbättra trafiksäkerheten för deras cyklister.
Svensk Ventilation har tagit fram en broschyr med tips om hur fastighetsägare kan gå till väga för att spara energi och energieffektivisera sitt ventilationssystem.
Det finns olikheter i klimatdeklarationers krav på geokonstruktioner och i gränsvärden för klimatpåverkan i de nordiska länderna. Det visar en rapport från Statens geotekniska institut, SGI.