Som ett svar på det stadigt ökande intresset för solenergi bistår allt fler kommuner och energibolag med kartläggningar över vilken potential som finns för olika områden att investera i solenergi.
Kostnaderna för att producera egen el via solceller har sjunkit kraftigt den senaste tiden. Med detta som utgångspunkt har Lunds Tekniska Högskola initierat ett projekt tillsammans med Lunds Energikoncernen i samarbete med Lunds kommun och Solar Region Skåne. Målet har varit att enkelt kunna identifiera de tak som är mest lämpliga för solproduktion.
Man har gjort lasermätningar som ligger till grund för en 3D-modell över kommunen. Denna tar hänsyn till såväl takvinklar som skymmande objekt. En beräkning har gjorts av solinstrålningen från olika vinklar över ett års tid. Metoden för databearbetning är tillgänglig för andra kommuner som vill genomföra liknande lösningar. Redan har ett antal intresserade kommuner hört av sig.
Även i Stockholm har man sedan någon vecka tillbaka en uppdaterad interaktiv solkarta som ska vara till hjälp för fastighetsägarna att bedöma om de ska installera solceller eller solfångare. Man kan klicka på en specifik byggnad för att se solelspotentialen. En färgskala visar hur stor solinstrålningarna är på olika delar av taket och man kan även ändra på storleken på installationerna.