Att hyra ut sin bostad veckovis eller per dag ska betraktas som en vanlig andrahandsuthyrning och då krävs tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse enligt bostadsrättslagen, eller från hyresvärden.
Att hyra ut sin lägenhet veckovis eller per dag är normalt sett inte att betrakta som ett legitimt skäl vilket innebär att den här typen av uthyrning strider mot lagens regler. En otillåten andrahandsuthyrning kan leda till att nyttjanderätten förverkas och att man blir av med sin bostadsrätt. För att det ska leda till ett förverkande krävs det att föreningen kan bevisa att det pågår en otillåten andrahandsuthyrning, vilket kan vara svårt.
Om man som bostadsrättsinnehavare hyr ut ofta till olika hyresgäster som exempelvis skapar störningar i föreningen riskerar man att få störningsanmärkningar. Är störningarna så omfattande att boendemiljön för föreningens övriga medlemmar inskränks kan även det leda till att nyttjanderätten förverkas.
Enligt lag ska styrelsen bevilja en andrahandsuthyrning om bostadsrättshavaren kan ange ett skäl, exempelvis arbete eller studier på annan ort, provsamboende, uthyrning till närstående eller att man har svårt att sälja sin lägenhet. Att ha en inneboende kräver dock inte tillstånd.
Många föreningar har i sina stadgar krav på att bostadsrätten ska användas som permanent bostad.
Att hyra ut sin lägenhet till tillfälliga turister har blivit allt vanligare. Lägenhetsinnehavaren ser en möjlighet till extrainkomst. Det är vanligast att hyra ut sin bostad under perioden april till augusti. Det är ett inte alltför ovanligt sätt att finansiera sin egen semester.
Det som kan hända är att man förlorar sitt hyreskontrakt om man hyr sin lägenhet i korta perioder. Om det bara sker någon gång och utan att något händer men värden får vetskap om det brukar det leda till att man får en varning och att hyrestagaren vidtar en rättelse, det vill säga upphör med uthyrningen.
Om man däremot sätter det i system att hyra ut på kort tid riskerar man att bli uppsagd för olovlig andrahandsuthyrning.
– Det förekommer att lägenheter i vårt bestånd hyrs ut via till exempel Airbnb. Oftast är det någon granne eller fastighetsskötaren som kontaktar oss när det händer. Vi har en person hos oss som arbetar heltid med otillåten uthyrning. Han undersöker då om det stämmer. Vi kontaktar medlemmen som hyr lägenheten och om uthyrningen inte upphör så finns det risk att man förlorar sitt medlemskap i SKB och rätten till att hyra lägenheten, säger Petrus Lundström, marknadschef på Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB.
Det man också ska tänka på är att man som förstahandshyresgäst är ansvarig för skador orsakad av de tillfälliga hyresgästerna och man får även stå för en del av ansvaret om lägenheten används för brottslig verksamhet.