Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.
Utvändigt har den nya byggnaden en panel av oregelbundet formade betongelement. Det veckade taket täcks av ett sedumtak som blir en del av fastighetens dagvattenhanteringen.
Foto: Manfred Otterheim
I Umeå har UMEVA låtit genomföra en omfattande utbyggnad och uppgradering av reningsverket på Ön mitt i Umeälven. Nya anläggningsdelar har byggts för att klara nya miljökrav och ökad anslutning enligt Umeå kommuns vision om 200 000 invånare år 2050. För att skapa bättre arbetsmiljö och elsäkerhet har även en modifiering och uppgradering av den befintliga anläggningen gjorts.
Som ett led i att minska verksamhetens miljöpåverkan har Umeå Vatten och Avfall ersatt traditionella slambilar med avvattnande slambilar. Något som visat sig ge en teknisk förbättring samtidigt som det gynnar miljön.
Efter lyckade försök på Hammarby Sjöstadsverk har Stockholm Vatten beslutat att bygga ut Henriksdals reningsverk och satsa på membranteknik. Anläggningen som förväntas rena 550 000 kubikmeter vatten per dygn planeras att vara i drift 2020.
Åtgärder för att öka stabiliteten i områden med risk för jordskred har en miljö- och klimatpåverkan. En ny vägledning ger rekommendationer för hur det ska redovisas.
En förstudie inom Bebo har undersökt energibesparing och klimatpåverkan för olika fönsteråtgärder i flerbostadshus. Ett enklare excelverktyg har också tagits fram för att hjälpa fastighetsägare att fatta beslut.