Det berättar Andreas Nyström, produkt- och utvecklingsansvarig för Omvärldsbevakning från Svensk Byggtjänst. Tillsammans med Omvärldsbevaknings chefredaktör, Charlotte Steen, har han har lett det omfattande utvecklingsarbetet som resulterat i den nya versionen av Omvärldsbevakning webbtjänst.
– Tjänsten kommer även fortsättningsvis att rikta sig till proffs inom samhällsbyggnad och främst fokusera på utvecklingen inom teknik och regelverk. Men med utökade redaktionella resurser kommer innehållet både att breddas och fördjupas. Dessutom kan alla användare nu personanpassa tjänsten, berättar Andreas Nyström.
– Vår kunskapsredaktion är unik inom samhällsbyggand – här arbetar nu nio journalister med specialistkunskap inom de fem områdena vi bevakar: Husbyggnad, Anläggning, VVS, El & Tele samt Förvaltning. De arbetar dagligen med att göra research, intervjuer och analys för att skriva väl genomarbetade artiklar som ger våra kunder den kunskap de behöver, säger Charlotte Steen.
–Bland de förstärkningar som under senare tid tillkommit på vår redaktion finns bland andra TV-journalisten Mattias Elander Forsgren, som rekryterats från SVT, och erfarna skribenten Anna-Klara Fresk Aspegren som nu är vår speciella redaktör inom renoveringsfrågor.
Till Omvärldsbevakningen finns även ett redaktionsråd knutet med tio externa ledande branschföreträdare som tillsammans täcker in de olika fackområdena som bevakas.
Nya Omvärldsbevakning webbtjänst ska fungera som ett verktyg för personlig kunskapsutveckling. Förutom Omvärldsbevakningens indelning i de fem områdena, införs dessutom 35 olika ämneskategorier i den nya versionen.
– Användare kan abonnera antingen på ett eller samtliga fem områden. Sedan kan man lägga till de ämneskategorier man vill ha i sina personliga inställningar. Ämnena går att ändra varje dag eller när man vill, för att få den kunskapsförsörjning man behöver för tillfället, förklarar Anderas Nyström.
Exempel på kategorier är Arbetsmiljö, Bestämmelser, Energi, Teknik och innovation, Tillgänglighet och Renovering.
För varje område kommer det att finnas särskilda experter som bidrar med analyser i inslagen och som alla användare också kan ställa frågor till. Dessutom bidrar väl etablerade branschpersoner löpande med sina synpunkter och erfarenheter i aktuella frågor genom debattinlägg.
En viktig nyhet är att webb-TV nu blir en integrerad del i tjänsten.
– Tidigare var webb-TV en egen tjänst inom Omvärldsbevakning från Svensk Byggtjänst. Men nu kommer webb-TV att användas i de inslag där det passar och ingå i webbtjänstens flöde av information och kunskap, säger Charlotte Steen.
All den personanpassade informationen och kunskapen samlas och sparas i ett eget flöde hos användaren, parallellt med det som finns på tjänstens startsida. Användaren får också ett e-postutskick med nyheter utifrån den personliga inställning man gjort.
– Med nya Omvärldsbevakning webbtjänst erbjuder vi ett dagligt flöde av aktuellt material från Sveriges bästa specialistredaktion inom samhällsbyggnad. Och det i ett pålitligt och effektivt system för kunskapsutveckling som verkligen hjälper samhällsbyggnadsproffs i vardagen, summerar Andreas Nyström.