Du känner igen det från den stora hamburgerkedjan – valmöjligheterna är oändliga. Stor eller liten? Med eller utan? Men nu handlar det inte om snabbmat, utan om något som bör vara betydligt mer långsiktigt och hållbart: renovering.
Karlstads Bostads AB, KBAB, är ett av allt fler bostadsföretag runt om i landet som erbjuder individuella nivåer vid renovering. Som i 70-talsområdet Rud, där de presenterade Bas, Tillval och Plusval för sina hyresgäster. Där var två saker viktiga: att hyresgästerna skulle kunna bo kvar och att lägstanivån som alla garanterades, i det här fallet Bas, skulle vara hög.
Utöver Bas kunde sedan hyresgästerna välja Tillval eller Plusval. Det visade sig att 33 procent gjorde de lyxigare tillvalen, vilket betyder att 67 procent hade blivit missnöjda – kanske tvingats flytta - om man gjort en generell renovering och höjt hyrorna över en kam.
– Att själv kunna påverka sin boendestandard och sin hyra är receptet på en lyckad renovering. Hyresgästerna vinner på det. Vi vinner på det. Vi får nöjda boende och lägre omflyttning, med allt vad det innebär för social och ekonomisk hållbarhet, säger Rolf Aleskog, projektledare på KBAB.
Byggföretaget NCC lanserade Small, Medium och Large men tog ett annat grepp. Deras åtgärdskoncept ”Fittjas People´s Palace”, vinnande tävlingsbidrag i Nordic Built Challenge 2013, är särskilt anpassat för renovering av miljonprogramshus och har ett tydligt fokus på miljömässig och social hållbarhet.
Deras tre varianter står för mått på hur mycket som är möjligt att återvinna och behålla i varje lägenhet istället för att köpa nytt. Här ligger beslutet av nivå på projektören.
– Här har de boende inte en ekonomisk möjlighet att göra ett lyxigt tillval. Men man vill gärna ha det snyggt, trevligt och tryggt, säger Madeleine Nobs, utvecklingschef på NCC och berättar att de jobbat i nära samråd med de boende.
Genom enkla metoder som att lappa, laga och att tvätta en fasad som i grunden är av bra material, har de med små insatser nått stor effekt.
Hans Lind, professor på bygg- och fastighetsekonomi på KTH, har tittat närmare på hållbarhetsaspekter vid renovering av miljonprogram och använt SigtunaHem som exempel. Det är ytterligare ett bostadsföretag som sedan 2010 har erbjudit hyresgästerna de tre renoveringsalternativen Mini, Midi och Maxi.
Hans Lind menar att alla kan tjäna på renoveringar av den typen men att det hänger på hur lägstanivån ser ut.
– Om minialternativet innefattar relativt långtgående stam- och badrumsrenovering så är de tekniska riskerna små. Sedan ska man tänka på att ingen är tvungen att flytta på grund av att man har fått en plastmatta i badrummet istället för helkaklad vägg. Men däremot om man inte har råd att betala hyran.
Läs hela intervjun med Hans Lind. Klicka på länken till höger.