Varan har lagts till i varukorgen
Rådhuskvarteret Kristianstad, Årets Bygge 2015
Renoveringar 25 mar 2015
Hela vinnarteamet bakom Årets Bygge 2015 fick ta emot priset och stafettpinnen från förra årets vinnare, Aula Medica. Foto: Jens Reiterer
Ombyggnaden av Rådhuskvarteret i Kristianstad blev Årets Bygge 2015. Priset delades ut under en fullspikad branschgala på Cirkus i Stockholm på måndagskvällen.

Årets Bygge-galan och tävlingen Årets Bygge arrangerades för andra året i rad av tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Priset och evenemanget återupptogs år 2014 efter en paus på flera år.

– Galan och prisutdelningen med cirka 500 deltagare blev även i år en fantastisk branschmanifestation som verkligen visar hur starkt svenskt samhällsbyggande utvecklas – inte minst ur hållbarhetsperspektiv, menar Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

Innovativ renovering vinnare

Av de 20 bidrag som medverkade i tävlingen Årets Bygge 2015 vann ombyggnaden av Rådhuskvarteret i Kristianstad med Kristianstad kommun som byggherre. Övriga medverkande i projektet är Fojab Arkitekter, NCC som byggentreprenör, Bravida som VS-entreprenör, WSP som konstruktör, ÅF som VS-konsult och Rejlers som el-konsult.

Juryns motivering: ”I en historisk stadsmiljö från 1800-talet har ett modernt kontorshus vuxit fram med plats för 700 arbetsplatser för kommunen och Region Skåne och med stora offentliga mötesplatser. En kombination av partneringsamarbete och innovativ BIM-användning i projektets alla delar kunde kvalitetssäkra både kalkyler och tidplaner och tillvarata och inarbeta dialogen med byggherre och brukare på ett tidigt stadium.”

Tvåa i Årets Bygge 2015 blev fyra projekt som även de gick till final: Norrtälje nya badhus, Norra Länken i Stockholm, Gothia Towers i Göteborg samt Skandionkliniken i Uppsala.

Flera lyskraftiga priser

Under galan delades även följande priser ut:

  • Årets Fasad 2015 till bostadsrättsföreningen Valfisken Mindre på Östermalm i Stockholm.
  • Årets Leanbyggare 2015 till Veidekke.
  • Pris i studenttävlingen ByggOpus, där vinnarna blev Johan Olsson Thor och Robert Eriksson från Högskolan i Dalarna, Markus Daniels och Katarina Lovén från KTH samt Shea Hagy och Paul Balay från Chalmers.

Ministertal och framtidsspaningar

Innan kvällens prisutdelning och galamiddag bjöds det på föreläsningar som bland annat gav intressanta bilder av framtidens bostadspolitik och kvalitets- och säkerhetsfrågor inom samhällsbyggnad.

Bland annat uttryckte bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan en stark vilja att fortsätta att utveckla en tät dialog med samhällbyggnadsbranschen.

– Jag och regeringen strävar efter att göra det enklare att bygga mer bostäder. Vi ska sänka trösklarna och vara möjliggörare, förklarade ministern.

Han underströk att det kommunala självstyret är viktigt men att regeringen kommer att presentera nya styrmedel där kommuner som bygger mer ska premieras.

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Bostäder
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter