Renoveringscentrum är en nationell satsning för att effektivisera och utveckla informations- och kunskapsspridningen vad gäller renovering av befintliga fastigheter.
Renoveringsdagen är den andra i ordningen och är tänkt att vara en återkommande dag för utbyte och diskussioner om renovering både från forskarvärlden, från branschen och från den politiska arenan.
Inbjuden talare för dagen var Mehmet Kaplan, Bostads- och stadsutvecklingsminister.
– Renovering av miljonprogrammet är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag är uppvuxen och bor i ett miljonprogramsområde där fastigheterna läcker energi som såll. Vi har idag 600 000 lägenheter som behöver renoveras runt om i landet och vi har i 2016 års budget lagt en rejäl summa till renovering och upprustning av dessa lägenheter.
Bostadsministern liknade renoveringen vid en trehjuling, de två bakhjulen står för social- och ekologisk hållbarhet men det är framhjulet, den ekonomiska hållbarheten, som för cykeln framåt.
– Jag kan se att man i branschen ibland tappar bort något av hjulen när man talar om hållbar stadsutveckling. Man får inte glömma bort de ekonomiska drivkrafterna.
Du får heller inte glömma bort dialogen eller trialogen – politik, näringsliv och det civila samhället. Jag kommer att ha min dörr öppen för dialog, sa bostadsministern.
Vilka trender florerar i renoveringsbranschen? Madeleine Nobs, affärsutvecklingschef hållbar renovering, NCC, berättade om några heta trendspaningar.
– Grön konvertering, att till exempel bygga om kontor till bostäder, är trendigt. Många kontorsfastigheter i centrala lägen står tomma efter utflyttning utanför stadskärnan och vi behöver bostäder till våra unga. En annan trendspaning är att privata fastighetsägare går in och köper upp områden i miljonprogrammet.
Ett exempel på privata uppköp av kommunala fastigheter är projektet ”Mitt Alby” där det familjeägda företaget Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB med Mikael Ahlström i täten, gick in och köpte upp miljonprogramsområdet Albyberget utanför Stockholm.
– Det finns mycket myter kring miljonprogramsområden. Både erfarenheter och fakta visar att 95 procent trivs bra i dessa områden. Att vi har lyckats med renoveringen av Albyberget beror till stor del på lokal närvaro, lokal arbetskraft och dialog med de boende i alla skeden, sa Mikael Ahlström.
Hösten 2014 skrevs ett historiskt samarbetsavtal mellan Svensk Byggtjänst och Renoveringscentrum.
Konkret handlar det om nya informations- och kunskapstjänster som blir tillgängliga via en webbtjänst där det kommer att finnas information från forskarvärlden och annat kostnadsfritt material från Renoveringscentrum. Därutöver kommer Svensk Byggtjänst att erbjuda fördjupade och anpassade betaltjänster.
Nu är nya tjänsten snart realitet; ”Renoveringsinfo.se” lanseras i juni 2015. Andreas Nyström, produktutvecklingsansvarig och Anna-Klara Aspegren, redaktör renovering, från Svensk Byggtjänst, förklarade föredömligt hur den nya tjänsten kommer att fungera.
– Renoveringsinfo kommer att vara den samlade kunskapsbank som saknas idag, ett nav för renovering som efterfrågas i branschen. Den ska vara enkel att använda, tydlig i sin struktur och direkt i sin sökfunktion, sa Andreas Nyström.
– Tjänsten ska innehålla både rent forskningsmaterial och raka nyheter, både fördjupning och trender. Vi kommer till exempel att lista genomförda projekt där användaren kan få inspiration, beprövad kunskap och nya kontaktytor. Det kommer finnas möjlighet att jämföra projekt, material och metoder – bara för att nämna några av alla de funktioner som Renoveringsinfo kommer att tillhandahålla, sa Anna-Klara Aspegren.
Redan nu går det att skriva upp sig för ett nyhetsbrev och få nytt och aktuellt från renoveringsbranschen på Renoveringsinfo.se, den demosajt som ligger ute.