Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Dörrar sänker kylbehovet
Energi 24 mar 2015
Kyleffektbehovet kan minska mer än 40 procent om dörrar installeras på kyl- och frysdiskarna. Foto: Doug Olson
Energianvändningen i befintliga livsmedelsbutiker kan sänkas genom att dörrar installeras på kyl- och frysdiskarna. Men det är viktigt att anläggningen sedan optimeras, visar två nya rapporter. 
Energianvändningen i livsmedelsbutiker är ofta hög och ligger på cirka 400-800 kilowattimmar per kvadratmeter. I ett projekt inom LÅGAN har man tagit fram tre paketlösningar för hur befintliga butiker kan renoveras så att energianvändningen närmar sig noll. Paketen fokuserar på:

Fortsätt läsa – starta din prenumeration!

För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång
till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter
om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som
du själv kan styra.


Prova kostnadsfritt i 14 dagar.

FAKTA Kort om rapporterna

Rapporten "Konceptbutiken som närmar sig noll" har tagits fram med stöd från LÅGAN, som är ett program för byggnader med mycket låg energianvändning. Det är en förstudie med teoretiska beräkningar men med verkliga förhållanden.

Projektet om dörrar på kyldiskar har finansierats av Energimyndigheten och ingår i deras nätverk BeLivs, som är en beställargrupp för livsmedelslokaler. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har varit involverade i projekten och rapporterna finns att tillgå via www.belivs.se, som är en samlad källa för kommunikation mot branschens olika aktörer.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Kyla Lokaler Teknik
Fackområden

Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Kort om rapporterna

Rapporten "Konceptbutiken som närmar sig noll" har tagits fram med stöd från LÅGAN, som är ett program för byggnader med mycket låg energianvändning. Det är en förstudie med teoretiska beräkningar men med verkliga förhållanden.

Projektet om dörrar på kyldiskar har finansierats av Energimyndigheten och ingår i deras nätverk BeLivs, som är en beställargrupp för livsmedelslokaler. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har varit involverade i projekten och rapporterna finns att tillgå via www.belivs.se, som är en samlad källa för kommunikation mot branschens olika aktörer.

Fördjupningsmaterial