Varan har lagts till i varukorgen

Arkitektur för en hållbar framtid

Arkitektur 24 mar 2015
Buzz Building så som den skulle kunna se ut vid Vanadisplan i Stockholm. Foto: Illustration Belatchew Arkitekter Belatchew Labs.
En insektsfarm mitt i city som kan göra Stockholm självförsörjande på protein. Det svenska arkitektkontoret Belatchew Arkitekter vann prestigefyllt pris på MiPIM i kategorin hållbarhet med ”en byggd metafor”. 

En angelägen samhällsfråga i en futuristisk form – så kan man sammanfatta det science-fictionlika projektet Insect City och byggnaden Buzz Building. Projektet tar upp problematiken kring livsmedelsproduktion i en värld med växande befolkning och placerar en urban insektsfarm i centrala Stockholm som exempel.

På de tre våningsplanen ska det finnas odlingsmöjligheter att föda upp insekter och även öppna för servering och försäljning av insektsbaserad mat, som ett alternativ till animaliskt protein.

Prisas för kreativitet

Arkitektkontoret bakom Insect Cuty och Buxxbuilding Belatchew Arkitekter tilldelades nyligen priset Architectural Review MIPIM Future Project Award 2015 vid den 26:e upplagan av fastighetsmässan MIPIM i Cannes, Frankrike, för projektet inom kategorin hållbarhet.

Priset har ett starkt fokus på kreativitet och syftar till att lyfta fram god arkitektur och för att belysa sättet som projektet påverkar och bidrar till det omgivande samhället.

Buzz Building har tidigare även premierats med Svensk Forms nationella utmärkelse Design S och utsetts till vinnare av den internationella innovationstävlingen Smart Living Challenge.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Miljö
Fackområden

Husbyggnad
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial