Varan har lagts till i varukorgen

Måleriföretagen ser risker med minskat ROT

Renoveringar 26 maj 2015
Sund konkurrens riskerar att bytas mot svarta tjänster om regeringens förslag om minskat ROT-avdrag blir verklighet. Det visar en ny undersökning från Demoskop. Foto: Mostphotos
Sju av tio kommer att avstå från renovering. Fyra av tio kan tänka sig att köpa svarta tjänster. Det blir resultatet av ett minskat ROT-avdrag enligt en undersökning gjord på beställning av Måleriföretagen i Sverige.

ROT-reformen har starkt stöd bland svenskarna och har gjort att vi nu agerar på en marknad med justa villkor och sund konkurrens. Det menar Björn Hellman, vd för Måleriföretagen i Sverige, i en kommentar till den Demoskopundersökning som bransch- och arbetsgivarorganisationen låtit göra.

– Tack vare ROT har vanliga människor råd att anlita professionella och seriösa aktörer, och det har i princip konkurrerat ut den svarta marknaden helt. En begränsning av möjligheterna till avdrag är naturligtvis mycket oroande och skulle drabba seriösa aktörer hårt, säger Björn Hellman.

Trots att regeringens förslag inte handlar om att helt ta bort ROT-avdraget utan om att sänka avdragsmöjligheterna från 50 procent till 30 procent, så visar undersökningen tydligt riskerna för att en illegal arbetsmarknad återuppstår. Hela 75 procent av de tillfrågade tror att köp av svart arbetskraft skulle öka. Trettionio procent uppger att de själva kan tänka sig att köpa tjänster svart om avdragsmöjligheterna begränsas.

Av dem som planerar att renovera uppger totalt sju av tio att de helt eller delvis skulle avstå om förslaget blir verklighet. Bland låginkomsttagarna uppger 69 procent att de skulle avstå från sina renoveringsplaner. Motsvarande siffra bland höginkomsttagarna är 52 procent.  

Undersökningen är baserad på 1 170 webbintervjuer och genomfördes av analysföretaget Demoskop i mars 2015.

Björn Hellman, vd Måleriföretagen i Sverige
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Arbetsmiljö
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Björn Hellman, vd Måleriföretagen i Sverige
Fördjupningsmaterial