Den 16 november 2010 gjorde tullen i Köln ett tillslag mot en last med 40 000 glödlampor på väg mot den Tyska staden Essen.
Mottagaren var nätsajten Heatball.de. Deras affärsidé var att kringgå de nya reglerna gällande glödlampor genom att istället sälja dem som värmekällor. Det var i egentlig mening inte någon affärsidé utan snarare ett sätt att väcka debatt kring glödlampsförbudet. För varje såld "Heatball" skänkte de 3 eurocent till att plantera regnskog vilket de ansåg utgjorde ett bättre sätt att tackla problemet med klimatpåverkan.
Efter ett par år av rättstvister så gick grundaren Siegfried Rotschield förlorande ur striden mot myndigheterna men belönades med det tyska IQ-priset av föreningen Mensa.
Andra företag har lyckats bättre genom att fortsätta sälja de "förbjudna" glödlamporna på ett mer diskret sätt genom att utnyttja ett kryphål i direktivet. Förbudet för glödlampor gäller nämligen enbart för hemanvändning och då även med undantag för lampor för speciellt ändamål.
I praktiken har det alltså räckt med att märka kartongen med en etikett för "ej för hemmabruk" för att fortsatt kunna sälja glödlampan.
Detta ska nu EU sätta stopp för, i det senaste förslaget till direktiv inför man nu en skrivelse som ska hindra detta.
I samma förslag föreslår man även en förlängning av utfasningen av halogenlampan.
Även om teknikutvecklingen otvivelaktigt gynnats av ekodesigndirektivet så kvarstår faktum att utvecklingen drivits av tvång snarare än kundnytta.
För gemene man innebär detta att man helt plötsligt får problem med att dimmern i hemmet inte fungerar med den nyinköpta lågenergilampan. Man är tvungen att tillkalla en elektriker som i bästa fall kan hjälpa till eller i varje fall förklara att det inte finns några som helst standarder som säger hur den nya generationen lampor ska kunna ljusregleras.
För er som nu satt kaffet i vrångstrupen på grund av min bakåtsträvande syn på lågenergiljus i hem-miljö vill jag gärna återkomma till frågan om förlängningen av halogenlampans utfasning, detta eftersom jag är långt ifrån ensam i min syn i denna fråga.
EU-kommissionen anser fortfarande att ledljus behöver ha några extra år på sig att mogna innan det kan ersätta glödljuset i våra bostäder. Dels eftersom glödljuset har egenskaper som ledljus idag saknar men även för att ett massivt utbyte skulle minska incitamenten för produktutveckling en rad år framöver.
Så min uppmaning till tillverkare av ljuskällor är...
Ge oss en lågenergilampa för hemmabruk.
Elteknikexpert som bland annat bevakar energi och elteknikutvecklingen för Elarkitektur och har över 15 års erfarenhet av smarta-hus teknik för bostäder och offentliga/kommersiella fastigheter.
Elteknikexpert som bland annat bevakar energi och elteknikutvecklingen för Elarkitektur och har över 15 års erfarenhet av smarta-hus teknik för bostäder och offentliga/kommersiella fastigheter.