Varan har lagts till i varukorgen
Innovativ solenergilösning vinnare i internationell tävling
Energi 5 maj 2015
Miljöborgarrådet Katarina Luhr delade ut pris för bästa solenergilösning. Vann gjorde svenska arkitekten Daniel Lindberg och Michael van Noord, ingengör inom hållbar utveckling från Nederländerna med sin innovativa växtmodul för stadsmiljö. Foto: Sqore.
Med bidraget "Vattna med sol" vill pristagarna föra in grönskan i staden med växtmoduler och samtidigt låta solen sköta bevattningen. Ett självförsörjande ekosystem där vi med överskottsenergin kan ladda exempelvis våra mobiltelefoner.

Vinnarna av den internationella solenergitävlingen Solar Challenge utsågs på Ecoforum på Stockholmsmässan. I tävlingen deltog 775 personer i 458 lag från 71 länder. Flest inlämnade bidrag kom från Indien, Sverige, Ryssland och USA. Juryn har bedömt bidragen utifrån en både teknisk och estetisk synvinkel.

Hur kan solenergilösningar synas i staden?

Första pris: ”Vattna med sol”. Daniel Lindberg och Michiel van Noord, från Sverige och Nederländerna.

Syftet med tävlingen har varit att få in kreativa och tekniskt innovativa förslag på hur solenergilösningar kan integreras och synliggöras i stadsmiljön. Tanken är att solenergilösningar ska bli ett signum för den jättelika nya stadsdelen och utvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden i Stockholm där 12 000 bostäder och 35 000 nya arbetsplatser ska byggas.

Idéer från många olika länder

– Många av bidragen var innovativa och tävlingen har gett Stockholms stad goda möjligheter att ta del av idéer från världens alla hörn. Det är också inspirerande att deltagare från olika länder samarbetat vilket har lett till nytänkande kring implementering av solceller i stadsrummet, säger Örjan Lönngren, ordförande i jurygruppen samt energi- och klimatstrateg på Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) var den som delade ut priserna på Eco forum. Så här sa hon om vinnarbidraget "Vattna med sol":

– Det är ett spännande koncept som kan användas på många olika platser. Förslaget är både vacker och pedagogisk i sitt utförande. Genom synliga lösningar som på ett smart sätt integreras är förhoppningen att förståelsen för nyttan med solenergiteknik ska öka, säger Katarina Luhr.

Genom att kombinera en växtväggskassett, en solcellspanel, en vattentank och ett batteri skapas en liten oas i staden som till exempel kan placeras vid busshållplatser, på gamla tegelväggar, delar av fasaden eller som välkomnande sittplatser i stadsmiljön. Miljöborgarrådet hoppas nu att både vinnaren och de båda hedersomnämnadenas förslag förverkligas och byggs.

Hedersomnämnande: ”Solar Trees”. Tsvetan Toshkov från Bulgarien.

Rörliga grenar i konstgjort solenergiträd

I hedersomnämnandet "Solar trees" har den bulgariska forskaren Tsvetan Toshkov tagit fasta på träden som en oskiljaktig del av vår energicykel. Med sina både formstarka, vackra och innovativa konstgjorda träd fångar han upp solenergi på dagen som sedan kan lysa på kvällen och natten. På dagen kan träden, precis som vanliga träd, skänka skugga men även skydda från regn och snö. Den trädlika strukturen skapar en stor absorberande yta för solenergi och då grenarna är rörliga horisontellt kan solenergiabsorbtionen öka med upp till 30 procent jämfört med fasta solceller.

Smart kontor drivs av solenergi

Det andra hedersomnämnandet gick till projektet "Very holdiern future för sin kreativa och smarta lösning med mindre kontorsutrymmen. Rummen kan tack vare solenergi tillhandahålla el som kan hyras för den tid som krävs, till exempel för frilansarbetare eller andra som tillfälligt behöver en arbetsplats med nätuppkoppling.

Hedersomnämnande: ”Very holdiern future”. Mariia Otkalenko-Povalinska och Maksym Povalinskyi Tsvetan Toshkov från Ukraina.

Man hyr ett rum genom en sms-tjänst eller ett program som tillhandahåller kartor över området och markerar vilka rum som är lediga för att "docka in" i. Skaparna av förslaget, arkitekt och forskare Mariia Otkalenko-Povalinska och It-utvecklare Maksym Povalinska kommer ursprungligen från Urkraina men bor och arbetar för närvarande i Sverige.

Tävlingen ett samarbete

Tävlingen Stockholm Solar Challenge har varit ett samarbete mellan Stockholms stads exploateringskontor, Vinnova och tävlingsarrangören Sqore. Efter att vinnarna utsetts kommer Stockholms stad att påbörja arbetet med att undersöka om några av de vinnande bidragen kan implementeras och förverkligas i Norra Djurgårdsstaden. Något som vi får anledning att återkomma till längre fram.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Belysning Teknik Elproduktion Utemiljö
Fackområden

Anläggning El & Tele
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial