Trygghetskamerans dag anordnas årligen i Stockholm av föreningen SNOS, Säkerhet för Näringsliv och Samhälle. I år handlade några av programpunkterna om säkerhetskamerornas brottsbekämpande effekt ur ett internationellt perspektiv, om svårigheten att utreda bensinstölder - trots starka bildbevis - och en intressant politikerdebatt om den nya kameraövervakningslagen och dess tillämpning.
Nytt för i år var att Datainspektionen bjudits in för att berätta om hur man blir en bra sökande av tillstånd för kameraövervakning. Detta efter att inspektionen förra året fick hård kritik för sina överklaganden av kameratillstånd.
Nu tog Datainspektionen även upp det aktuella ämnet hur integritetsvänlig teknik kan underlätta möjligheterna att få tillstånd för kameraövervakning, i lägen där inspektionen tidigare sagt nej.
"Det här ska verkligen bli mycket intressant att lyssna till", sa två män i publiken.
Begreppet integritetsvänlig teknik handlar om hur man kan använda tekniken kring övervakningskameror på ett sådant sätt att det minskar intrånget för människor och miljön runt det filmade området.
– Vi har rätt till en privat sfär, men det måste alltid vägas mot samhällets skäl för att övervaka. Integriteten kan inskränkas men man måste alltid veta varför man gör det. Det här är en utmaning för branschen, sa juristen Malin Ricknäs.
Ett tips för att öka chanserna att få igenom sin ansökan är enligt henne att noga ange syftet med kameraövervakningen. Var konkret istället för att göra en mer allmän beskrivning av problemet vid platsen. Villkoren kan även skilja sig åt för de olika kamerorna man söker tillstånd för, så skriv ner en motivering för varje kamera.
Att åberopa integritetsvänlig teknik kan till exempel handla om att man visar att man är beredd att begränsa kamerainspelningen till en viss plats eller vissa tider på dygnet.
– Om du söker tillstånd för en inbrottsdrabbad plats, kanske det kan räcka med att ha kameraövervakning nattetid då inbrotten har skett. Då kan det öka möjligheten att få tillstånd jämfört med om du vill filma en plats dygnet runt, säger Malin Ricknäs.
Agneta Runmarker, dataråd vid Datainspektionen tog upp ett annat exempel.
– En känslig miljö där det har varit svårt att få tillstånd för en övervakningskamera är väntrum på sjukhus. I normala fall får man inte tillstånd. Men nu har man fått okej på ett sjukhus där man inte ansökt om att få filma hela tiden utan endast när överfallslarmet har dragits igång.
Ett annat exempel kan vara om man vill filma en inbrottsdrabbad plats och väljer att visa grinden, men visar att man maskar bilden så att man inte kan identifiera grannarna som bor i fastigheten mitt emot.