Varan har lagts till i varukorgen
Läckande avlopp förstör dricksvatten
Vatten och avlopp 24 jun 2015
Aktionsgruppen Små Avlopps målsättning är att utbytestakten av undermåliga avlopp ska öka. Bakom aktionsgruppen står VVS-Fabrikanternas Råd, Svenska Rörgrossistföreningen VVS och Maskinentreprenörerna. Foto: Jan-Larry Holmberg
Majoriteten av landets kommuner har en åtgärdstakt av bristfälliga enskilda avlopp som är alldeles för låg. Det visar en undersökning som aktionsgruppen Små Avlopp genomfört.

Varje dag rinner stora mängder orenat avloppsvatten ut i Sveriges dricksvattentäkter och badvatten som kommer från dåliga enskilda avlopp. De läckande avloppen utgör inte bara ett miljöhot, utan också en akut hälsorisk.

Enligt aktionsgruppen Små Avlopps undersökning håller 250 av landets 290 kommuner en åtgärdstakt som är alldeles för låg. Och i över 100 kommuner är åtgärdstakten så låg att det kommer att ta över 50 år eller mer att åtgärda alla läckande avlopp, trots att avloppen i snitt har en livslängd på 20 år.

– En familj som har ett enskilt avlopp förorenar i snitt nästan 500 procent mer än en familj som har kommunalt avlopp. Och man förorenar inte bara hav, sjöar och åar utan även sina egna och grannars dricksvattenbrunnar, säger Hampe Mobärg, talesman för aktionsgruppen Små Avlopp i en kommentar.

"Kommunerna måste öka takten"

Havs- och Vattenmyndigheten, HaV, rekommenderar att 5 procent av det totala beståndet åtgärdas varje år. Men utifrån dagens nivåer på åtgärdstakt behövs en fördubbling om vi ska närma oss det mål som HaV satt upp, menar Hampe Mobärg.

– Om vi tittar på de skånska kommunerna är takten mycket lägre. Landskrona, Vellinge och Åstorp åtgärdar 0,4 procent av sina miljöfarliga avlopp varje år. Svedala når 0,5 procent, säger Hampe Mobärg, som dock pekar på att det finns ljuspunkter som Ängelholm som har en åtgärdstakt på 6,9 procent och Malmö på 6,8 procent.

De är bäst respektive sämst

Bäst i Sverige är Ockelbo kommun som åtgärdar 10, 6 procent av beståndet varje år, tätt följt av Haninge, Tyresö, Nynäshamn och Nässjö på 10,2 procent. Herrljunga, Vetlanda och Vara klarar 9,0, 7,5 respektive 7,0 procent av avloppen varje år, och ligger därmed före Ängelholm och Malmö som är nummer sju och nummer åtta på topplistan.

I botten på den svarta listan är Jokkmokk med 0,1 procent i åtgärdstakt samt Bergslagskommunerna Hällefors, Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg med 0,3 procent.

Bevaka ämnen i artikeln

Vatten och avlopp Miljö
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter