Varan har lagts till i varukorgen

Ny tjänst jämför kommuners väghållning

För att tjänsten Gatustatistik ska ha sin verkan är det viktigt att kommunerna i landet börjar fylla i sina uppgifter, skriver SKL på sin hemsida. Foto: Mostphotos
SKL har tagit fram en ny tjänst för utveckling och statistik av kommunernas väghållning. Med tjänsten kan man få hjälp med att ta fram underlag för verksamhetsplanering och se hur den egna kommunen ligger till i förhållande till andra.

Ledning, politiker och medborgare har krav på en effektiv kommunal verksamhet. Som kommun får man genom tjänsten Gatustatistik bättre kontroll på verksamhetens kostnader, mängder och nyckeltal.

Gatustatistik gör det möjligt att:

  • Ta fram underlag för verksamhetsplanering.
  • Se hur verksamheten utvecklas över tid.
  • Se hur kommunen ligger till i förhållande till andra.
  • Identifiera målområden och förbättringsåtgärder.
  • Förmedla information om verksamheten till personal, ledning och politiker.

Kan nyttjas av flera

För att kunna nyttja tjänsten krävs det att det finns en kontaktperson hos varje kommun som också blir kommunens så kallade kundadministratör. Kundadministratören kan logga in på tjänsten och ansvarar sen för att dela ut fler behörigheter inom kommunen.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, hoppas att kommunerna kommer att ha stor nytta av tjänsten. Den kommer även ge SKL ett bättre statistikunderlag som dom bland annat kan använda när de företräder kommunerna i diskussioner med departement och myndigheter.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Vägar och gator
Fackområden

Anläggning
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial