Varan har lagts till i varukorgen
Färre skador med lågvibrerande maskiner
Arbetsmiljö 10 jun 2015
Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetsskadorna bland män, och ökar bland kvinnor. I ett nytt projekt ska Swerea IVF se hur man kan minska antalet skador. Foto: Arnau Ramos Oviedo
Vibrationsskador är en vanlig orsak till arbetsskador bland män och kvinnor. Swerea IVF har tilldelats 7,3 miljoner av Vinnova för att utveckla lågvibrerande handhållna maskiner.

Ofta är det unga människor som drabbas av vibrationsskador och samhällskostnaderna för detta uppskattas till sju miljarder årligen. Swerea IVF har sedan tidigare visat på hur vibrationer från roterande maskiner, till exempel slipmaskiner, effektivt kan åtgärdas. Däremot har de slående maskiner, som slagborrar, fortsatt att vara ett problem.

Vinnova satsar därför 7,3 miljoner kronor på ett projekt lett av Swerea IVF. Målet är att ta bort vibrationsskadorna genom att utveckla lågvibrerande handhållna maskiner.

– Det unika i projektet är att vi nu äntligen samlar alla intressenter i samhället kring problematiken för att skapa en efterfrågan på bättre maskiner. Alla har ju faktiskt något att vinna på att vibrationerna elimineras, säger Hans Lindell, som leder konsortiet.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Teknik
Fackområden

Anläggning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter