I slutet av förra året invigdes den nya geoenergianläggningen på Karlstad Universitet. Foto: Dobbertin Illustration
Karlstad Universitet är Europas första universitetsområde som är självförsörjande med värme och kyla. Deras nya geoenergianläggning minskar mängden inköpt energi för uppvärmning och kylning av byggnaderna, med 70 procent.
Den nya geoenergianläggningen består av 203 borrhål på 240 meters djup. Tillsammans med anläggningen för Hus Vänern täcker den det totala kyl- och värmebehovet för hela universitetsområdet, som är på 100 000 kvadratmeter.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Johan Barth, vd på Svenskt Geoenergicentrum, uppmanade åhörarna på årets Geoenergidag att använda mer geoenergi i infrastrukturen då detta kan minska antalet trafikolyckor. Om vägar och broar värms med geoenergi blir ytorna isfria.
Sveriges största certifierade bostadsbyggnad i passivhusutförande är färdig. Byggnaden är först i sin storlek att använda bergvärme för att försörja det lilla värme- och varmvattenbehov som den har.
Nu finns det en ny teknik för dig som vill minska kostnaden för borrning av bergvärme eller vill öka effekten på ett redan borrat hål. Energybooster effektiviserar värmeöverföringen mellan berget och kollektorslangen.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram en ny vägledning för hållbart byggande.
Den innehåller konkreta råd och beskrivande exempel på metodik för arbetet.
Andreas Holmgren tog de första stegen för att bilda klimatinitiativet LFM30 i Malmö. Möt en driven och drivande hållbarhetschef, som har testat att låta AI klimatberäkna ett stambyte.