Varan har lagts till i varukorgen
Räkna med fuktrörelser
Teknik 17 feb 2015
Säker Vattens Våtrumsvägg 2012 är uppbyggd med en godkänd våtrumsskiva utanpå en 15 millimeter konstruktionsplywoodskiva. Illustration: Säker Vatten
Fuktrörelser i byggskivor kan ställa till problem och måste därför beaktas, särskilt skivor som utsätts för stora variationer av relativ fuktighet i dess omgivning. Vid Lunds Tekniska högskola har fuktrörelser hos ett antal olika byggskivor studerats.
Skivmaterial i vindskydd och i våtrumsväggar kan utsättas för stora variationer av relativ fuktighet i dess omgivning. Det kan leda till problem, då materialet sväller och krymper i takt med att fuktinnehållet ändras. Därmed kan sprickor uppstå vid infästningar och skivorna kan bukta sig om de har för lite rörelsemån. I moderna våtrumsväggar, som exempelvis Säker Vattens Våtrumsvägg 2012, används skivor av olika material i samma konstruktion.

Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad

Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.

Prova idag. Automatiskt avslut.

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Projektering
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter