Varan har lagts till i varukorgen

"Branschen redo för helhetslösningar"

Energi 24 feb 2015
Agneta Persson på WSP arbetar med konceptet "Unlock" för hållbara renoveringar i miljonprogramområden. Foto: WSP
Det är dags att låsa upp knutarna i renoveringsprocessen. Efter en lång startsträcka har fastighetsbranschens attityd förändrats och är nu mottaglig för helhetsgrepp. Det menar Agneta Persson på WSP.

Tidigare löd uppdraget ”Vi vill ha en energilösning!”. Nu säger fastighetsägaren allt oftare: ”Vi har det här området. Hur ska vi göra?” Agneta Persson, teknisk konsult på WSP, har sett en stor förändring bara under de senaste åren.

Bättre för alla

– Då var det vanligaste tillvägagångssättet att vi fick en direkt förfrågan om en punktinsats. Idag börjar vi i en annan ände, tillsammans med fastighetsägaren, som har en betydligt mer öppen inställning. Resultatet blir bättre för alla parter och både mer tids- och kostnadseffektivt när vi kan komma in i processen redan innan den börjar.

Agneta Persson berättar att tanken på helhetsgreppet redan funnits i sju-åtta år, men då var köparna inte inne på breda lösningar. De var inte mogna helt enkelt. Idag har attityderna lossnat.

Effektivare process

För att möta det nyväckta intresset har WSP tillsammans med Tengboms och Skanska skapat konceptet ”Unlock”, en helhetslösning för att nå långsiktighet och hållbarhet i renoveringar av framför allt miljonprogramsområden.

Här arbetar arkitekter, tekniska konsulter och byggföretaget med gemensamma krafter för att få till en effektivare process i de ofta så komplexa miljöerna.

"Allt hänger ihop"

Inom konceptet finns expertis för allt från utvecklings- och idéstadium och upphandlingsförfarande, till genomförande och förvaltning.

– ”Unlock” omfattar de fem parametrarna teknik, arkitektur, miljö, ekonomi och sociala förhållanden. Allt hänger ihop, menar Agneta Persson, det ena går inte att separera från det andra.

Bostadsområdet Brogården i Alingsås har delvis renoverats med hjälp av konceptet "Unlock". Foto: WSP
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Bostäder Renoveringar Upphandling
Fackområden

El & Tele Förvaltning VVS Renovering
Fler nyheter

Bostadsområdet Brogården i Alingsås har delvis renoverats med hjälp av konceptet "Unlock". Foto: WSP
Fördjupningsmaterial