13 av 17 julbelysningar har elsäkerhetsbrister visar Elsäkerhetsverkets årliga undersökning av julprodukter. Förra året, 2014, hade 50 procent av testade produkter något slags fel och fick försäljningsförbud. I år har siffran ökat till 76 procent. Bara fyra var utan anmärkning och typen av fel i år är exempelvis att det saknas viss information i bruksanvisningen som skapar risk att sladdarna monteras på ett felaktigt sätt, att vatten kan tränga in under transformatorns hölje och att den kan spricka om den utsätts för mekanisk påfrestning.
– De årliga testerna ger en förhoppning om att tillverkarna anstränger sig för att följa de regler som gäller, säger Margareta Willbergh vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.
För nionde året i rad testar Energimyndighetens Testlab julbelysning. I år har man riktat in sig på adventsbelysning, ljusslingor och smarta lampor, som styrs trådlöst. Testet har mätt hur mycket lamporna lyser och om ljuset från lampan är varmt eller kallt. De har även testat hur styrningen med fjärrkontroll eller mobiltelefon påverkar de smarta lampornas energianvändning (Se testet på Energimyndighetens sida).
LED-belysning är mest energieffektivt och använder endast en liten del av den energi som en traditionell glödlampa använder – utan att det varma stämningsljuset försvinner.
Det säljs cirka två miljoner julgranar i Sverige. Om alla dessa granar har glödlampsljus drar de tillsammans 39 miljoner kilowattimmar som motsvarar hushållselen i 6 600 småhus. Om granarna i stället har LED-lampor i ljusslingan så drar de tillsammans bara runt 4,7 miljoner kilowattimmar och det motsvarar hushållselen i 800 småhus.
Så här räknade Energimyndigheten:
Julgransbelysningen är tänd från julafton till tjugondag Knut dygnet runt. Hushållsel är definierat som el till lampor, datorer, tv, kyl, frys, tvättmaskin och diskmaskin.
– När en gammal julgransbelysning slutar att fungera ersätts den alltid med LED-ljusbelysning. I vårt område har vi haft LED-lampor i granen i flera säsonger. Det är ett medvetet val inom föreningen att använda så energisnål belysning som möjligt, säger Niklas Hallberg fastighetsskötare i Stockholms Kooperativa Bostadsförening.
Smarta lampor kallas den belysning som styrs trådlöst med fjärrkontroll, bluetooth eller med en app till mobiltelefonen. De smarta lamporna ser ut som vanliga lampor eller ljuslister och kan skifta färg mellan blått, rött, grönt och vitt ljus.
Allt fler produkter får smarta funktioner och är uppkopplade mot nätet. Det innebär att energianvändningen i standby ökar. De smarta lamporna innehåller mycket elektronik och de förbrukar el även när de släcks med fjärrkontrollen eller appen. För att sänka energianvändningen ytterligare ska lampan stängas av helt med en strömbrytare.
Det är inte bara tjocka väggar och wifitäta hyreshus som ställer till det när du ska surfa. Grannens blinkade julbelysning kan vara minst lika störande enligt den brittiska motsvarigheten till Post- och Telestyrelsen, PTS, Ofcom.
De blinkande ljusslingorna är förstås långt ifrån det enda som stör din trådlösa uppkoppling. I princip allting elektroniskt kan orsaka oreda – alltifrån mikrovågsugnar och babymonitorer till trådlösa handkontroller, bluetooth-enheter och lysrör. Det kan däremot vara svårt att avgöra om det verkligen är julbelysningen som är källan till eventuella problem, då folk också i högre grad befinner sig hemma och använder internetuppkopplingen i hushållet just under julhelgen.
– Jag visste inte att julbelysningar kunde störa den trådlösa bredbandsuppkopplingen. Till mig har det inte kommit några klagomål eller frågor om det. Våra hyresgäster kanske vänder sig till operatören med den typen av frågor, säger Niklas Hallberg.
I juletid är även kvarglömda kastruller på spisen och levande ljus en stor fara. Att montera en spisvakt som övervakar spisen och bryter strömmen om det blir för varmt eller för mycket rökutveckling eller en spistimer som stänger av spisen efter en viss tid kan göra att bränder förhindras. För levande ljus gäller det att se till att fastigheterna har fungerande brandvarnare och uppmana boende att ha brandfilt och brandsläckare i hemmet samt mana till försiktighet med öppen eld.
Mellan december och mars genomförs 43 procent av räddningstjänstens insatser till bränder i bostäder enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.