Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Risk för dålig luft i lågenergihus
Ventilation 2 dec 2015
luftstromning-huvudbildny
Forskaren Magnus Mattson vid Högskolan i Gävle har undersökt luftvärmda lågenergihus. På bilden visar han hur luften kan strömma då den tas in vid taknivå, se även förklaring på nästa bild. Fotomontage: Tobias Sterner
Fältmätningar i lågenergihus med luftvärmesystem visar att den varma tilluften ofta skiktar sig och har svårt att nå ner till vistelsezonen.
Högskolan i Gävle har på uppdrag av Boverket och Energimyndigheten genomfört fältmätningar i luftvärmda lågenergihus, där syftet var att undersöka ventilationseffektivitet, temperaturfördelning och komfort. På ett lunchmöte i Gävle som arrangerades av energi och miljötekniska föreningen, EMTF, berättade forskarna Magnus Mattsson och Elisabet Linden om resultatet.

Fortsätt läsa – starta din prenumeration!

För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång
till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter
om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som
du själv kan styra.


Prova kostnadsfritt i 14 dagar.

Fördjupningsmaterial

FAKTA Mer om mätningarna

Husen som ingår i fältmätningen ligger i Värnamo, Växjö, Falkenberg, Kungsbacka, Hässelby samt Umeå. Mätningarna skedde främst i rum med direkt tilluft, det vill säga sovrum, vardagsrum och arbetsrum. I samtliga hus användes omblandande tilluftsdon och de var i de flesta fallen placerade vid taknivå.

Mätningarna utgör en del av fältstudierna i projekt "Kontrollstation 2015" som drivs av Energimyndigheten och Boverket, och som bottnar i EU-direktivet om byggnaders energiprestanda och kravet på nära-nollenergibyggnader.

Bevaka ämnen i artikeln

Ventilation Bostäder Projektering
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial

FAKTA Mer om mätningarna

Husen som ingår i fältmätningen ligger i Värnamo, Växjö, Falkenberg, Kungsbacka, Hässelby samt Umeå. Mätningarna skedde främst i rum med direkt tilluft, det vill säga sovrum, vardagsrum och arbetsrum. I samtliga hus användes omblandande tilluftsdon och de var i de flesta fallen placerade vid taknivå.

Mätningarna utgör en del av fältstudierna i projekt "Kontrollstation 2015" som drivs av Energimyndigheten och Boverket, och som bottnar i EU-direktivet om byggnaders energiprestanda och kravet på nära-nollenergibyggnader.